EU ser Kina som en “systemisk rival” – del 1: Kina vänder sig till EU om BRI

nya sidenleden binder samman världens valutor

Sakta men säkert flyttar EU sina prioritéter mot Öst. Kinas President Xi Jinping befinner sig i Europa för att träffa europeiska tungviktare. Macron, Merkel och Juncker är inplanerade i Xis schema efter Italien.

EU ser numera på Kina som en “systemisk rival” i jakten på ekonomiskt och teknologiskt ledarskap. Vi börjar med lite bakgrund till Xis möte i Paris genom att jämföra den ekonomiska tillväxten under de senaste 10 åren sedan den globala finansiella krisen.

Kinas ekonomi har vuxit 139%, Indien har mäktat med 96%, i USA har den ekonomiska tillväxten vart 34% medan den i Europa vuxit med -2%. Vi befinner oss med andra ord i en sämre position än när den finansiella krisen slog till.

Det är siffror som säger ganska mycket och Frankrike verkar mer än intresserade av att rida på kinas framgång. Fransk mainstream media säger att Macron i stort sätt har tvingat fram mötet med Xi i syftet att få klarhet i kinas tvetydighet om det nya Silk Road-projektet, även känt som Belt and Road Initiative eller BRI.

Macron har också bjudit in Angela Merkel och Jean-Claude Juncker till mötet i Paris.

Peking får med Rom – G7 nation skriver på partnerskap för BRI

Under måndag den 25e och tisdag den 26e var President Xi i Rom för att träffa det styrande populistpartiet Five Stars M5S. Där skrev parterna under ett avtal om samarbete, något som oroar Bryssel.nya sidenleden binder samman världens valutor

Italien är det första av G7 nationerna som har skrivit under samarbetet. BRI-projektet är tänkt sätta liv i italiens ekonomi som har det ganska svårt. President Xis möten fortsatte i Paris med tre av europeiskt politiks största namn. Fransk “elit” har kallat BRI ett steg mot Sino-globalisering, men tysklands Förbundskansler håller att projektet är viktigt för Europa.

Angela Merkel har sagt att vi erupéer vill ta en aktiv roll och att det måste leda till viss ömsesidig förståelse, och än är det otydligt. Den tyska företagseliten anser att deras framtid ligger i att behålla sin position som ett finansiellt makthus och en ledare inom världshandel. För det kommer det krävs ett kraftigt utökat samarbete med Asien och framför allt Kina.

Tyskland och Frankrike få EU involverat i BRI?

Under mötet som hölls tisdagen den 26e skrev både Merkel och Macron på avtal med Kina och President Xi. Avtalen innebär stora handelsavtal mellan länderna.

Alla parter under mötet underströk vikten av multilateralism. Det är en situation som är så långt ifrån Trumpadministrationens inställning det går att komma. President Xi kände också behovet att påminna europas ledare om det uppenbara, nämligen att Kina kommer fortsätta att “öppna upp” för omvärlden så som de har gjort under de senaste 40 åren. De vill öka samarbetet med världen.

På 40 år har Kina lyckats göra det Europa gjorde under hela den industriella revolutionen. Närapå i alla fall. När resten av världen hade panik under den globala finansiella krisen så satte Kina lagar för att motverka kalabalik. Bland annat implementerades ett ambitiöst stimulanspaket och den finansiella sektorn reglerades.

Del 2 av artikel tar upp framtiden av europas relation med Kina.