Australisk dollar

Australisk dollar (AUD) eller Australiensisk Dollar som den ibland kallas, infördes 1966 och ersatte då australiska pundet.

australisk-dollar

Handla Australiensiska dollarn (AUD)

Vill du också börja handla med Australiensiska dollar, öppna då ett konto hos den rekommenderade Aussie-valutamäklaren nedan.

Mäklare
Webbsida
Information
Recension
Betyg: 9.8/10
Minsta insättning: 500 SEK

Välj vad du vill läsa mer om nedan i vår omfattande guide över Australisk dollar:

Vanliga internationella namn på Australisk dollar

“Aussie”, “Pacific Peso” (lokalt), “The Royal” och “The OZ” är några av de vanligaste namnen som använts för Australiens valuta. Den korta valutasymbolen som används av forex traders och växlingskontor är AUD.

Länder med Australisk dollar

De officiella länderna som använder Australisk dollar är Australien, Kiribati, Nauru, Tuvalu, Julön, Kokosöarna och Norfolkön.

Hur mycket handlas med Australisk dollar?

AUD är den 6:e mest handlade valutan i världen; efter US Dollar, Euro, Yen, Pund och Schweizerfranc.

Historik över Australisk dollar

År 1966 ersatte Australisk Dollar den gamla valutan, australiska pundet. Den initiala konverteringskursen var två dollar per pund eller tio shillings per dollar. Växelkursen var fast mot brittiska pundet till en valutakurs av 1 pund = 2.5 dollar (8 shilling = 1 AUD). Året efter så lämnade Australien pundet helt. När brittiska pundet devalverade 1967 mot US Dollar så följde inte australisk dollar med.

Valutasymbol och ISO-kod

Den officiella ISO-koden som valutahandlare och växlingskontor använder är AUD.

Valutakriser med Australisk dollar

Under 2008 så sjönk AUD kraftigt, trots att räntenivån länge var relativt hög jämfört med omvärlden. I slutet av 2009 till början av 2010 så fick dock Australisk dollar en stark återhämtning.

Australiens Centralbank (Reserve Bank of Australia)

Australiens Centralbank eftersträvar en inflation på 2-3 % per år och har tre huvudmål:

  • Stabila priser: Australiens centralbank eftersträvar valutastabilitet.
  • Låg arbetslöshet: Upprätthållande av full sysselsättning i Australien.
  • Ekonomisk välfärd: Ekonomiskt välstånd och välfärd för människorna i Australien.

Valutahandel med Australisk dollar

Australisk Dollar (AUD) ingår i de 6 mest omsatta valutaparen. Att handla valuta med AUD är vanligt båda bland privatpersoner och internationella företag som har valutaexponering mot Asien och Stillahavsområdet. Ekonomin och regeringen är relativt stabil, landet påverkar mycket av råvarupriser och många tilltalas av diversifieringsmöjligheterna som ett innehav i denna valuta ger. Det har traditionellt varit en bra carry valuta, dvs du kan tjäna ränta om du behåller den, då räntenivåerna ofta varit högre i Australien än i många andra större valutaområden. AUD har även blivit populär bland valutahandlare på grund av att Australiens regering inte intervenerar så mycket i valutamarknaden.

Australisk dollars värde mot andra valutor

Australiens valuta har utvecklats starkt under slutet av 2009 och början av 2010. Den väntas fortsätta vara en god investering.

Bilder på Australiska dollar; sedlar och mynt

Nedan återfinns några av de vanligaste sedlar och mynt i Australien.
aud-sedlar

Senaste nytt om Australiensiska dollarn