8 tips för att lyckas med valutahandel

Här hittar Du några av de bästa tipsen för att lyckas med att handla valuta.

1. Överbelåna inte ditt konto

Även om det är möjligt att belåna upp till 200 gånger hos flera valutamäklare, så rekommenderas att du endast använder maximalt 20 gångers belåning (leverage). Om du belånar ditt valutakonto till skyarna så ger Du inte dig själv något utrymme till helt normala prisrörelser.

Även om Du faktiskt har rätt i vilken riktning marknaden är på väg, så kan små fluktureringar generera ett margin call som likviderar en bra position. Även världens bästa traders skulle förlora pengar om de handlar med en tight budget och är kraftigt överbelånade. Se därför till att handla förståndigt och belåna aldrig mer än 20 gånger insatt kapital.

Minst 9 av 10 som förlorar pengar på valutahandel är oaktsamma med belåningen.

2. Kämpa inte emot trenden

Du har säkert hört det 1000 gånger redan: “The trend is your friend”. Ett klassiskt uttryck bland traders.
Men följer du verkligen det?

Om det finns fler köpare än säljare av valuta, så köper du. Finns det fler säljare av en viss valuta, så säljer du. Att gå emot marknaden, istället för att följa trenden, är vanligt bland orutinerade traders.

Minst 9 av 10 som förlorar pengar på valutahandel kämpar kontinuerligt emot trenden.

3. Ha koll på valutamarknadens förväntningar

Det är viktigt att veta marknadens förväntningar och för all viktig makrodata som släpps. Innan ny ekonomisk data kommer ut så kan du kolla på Ft.se vad som förväntas.

Minst 7 av 10 som förlorar på valutahandel följer inte ekonomisk data som kommer ut.

4. Minimera förlusterna

Som kortsiktig valutahandlare så är kapitalbevarande viktigast. För stora risker äventyrar din framgång.

Vid kortsikt valutahandel: Om en strategi är rätt, så bör marknaden gå i rätt riktning inom en rimligt kort tid. Om strategin är fel, så kan det vara bättre att minska förlusterna och gå vidare.

Minst 6 av 10 som förlorar på valutahandel har minst 3 stora förluster i rad, utan någon genomtänkt strategi för vinsthämtning eller förlustminimering.

5. Köp aldrig mer till en position som går med förlust

Ponera att du gått kort i EUR/USD på 1.2100 och marknaden rusar till 1.2150. Du bestämmer dig för att EUR/USD är fortfarande svag och säljer ännu en lot på 1.2150. Marknaden går upp igen, denna gången till 1.2200. Du räknar ut att om du köper igen, så kommer genomsnittsvärdet för positionen bli högre och marknaden ska nog ändå korrigeras snart. Men nästa gång marknaden fortsätter i fel riktning så har du kanske för hög belåning och inte råd att hålla ut.

Var därför noga med att aldrig köpa på Dig något till en position som går i fel riktning.

6. Lär från dina misstag

Behandla varje misslyckad affär som en inlärningsmöjlighet och tänk ut vad du gjorde fel. Du kan omöjligen tjäna pengar på varje affär, speciellt om du är en ny valutahandlare. Men med smart money management, så kan du förhoppningsvis klippa förlusterna korta och vinsterna långa.

7. Bestäm varför Du går in i en valuta trade

Impusiv trading kan vara ett stort problem för handlare och skapa onödiga risker.

Impulsiv valutahandel kan bero på många saker, men oftast bottnar det i dålig planering eller en form av tvång att alltid vara inne på marknaden. Om du tidigt vet och bestämmer varför du går in i en trade och har ett forex trading system på plats, så har du nyckeln till framgång i handen.

Med andra ord, om du inte vet varför du gått in i en trade, så har du inget där att göra.

8. Var inte rädd att ta en paus från valutahandeln

Du behöver faktiskt inte handla valuta varje dag, speciellt om du inte känner dig säker och motiverad att handla, samtidigt som du har en bra möjlighet att tjäna pengar. Det är absolut inget fel att pausa några dagar emellanåt för att få tid att tänka på vilka strategier för valutahandel som du vill köra. Det är snarare väldigt bra för dig att få tid att tänka över vad som gått fel och komma tillbaka med nytt självförtroende och bättre strategier.