Danska kronor

Danska kronan antogs redan 1885 efter att ha ingått i den Skandinaviska myntunionen. Danmarks krona har idag fast växelkurs mot Euron.

dansk-krona

Handla Danska Kronor (DKK)

Vill du också börja handla med danska kronor, öppna då ett konto hos den rekommenderade DKK-mäklaren nedan.

Mäklare
Webbsida
Information
Recension
Betyg: 9.8/10
Minsta insättning: 500 SEK

Välj vad du vill läsa mer om nedan i vår omfattande guide över danska kronor:

Vanliga namn på Danska kronor

Kroner (danska), danske kroner (danska), dansk krone (danska), donsk króna (färöiska), Dkr (inofficiell förkortning), DKK (officiell förkortning) är  de vanligaste namnen för Danmarks valuta.

Länder med Dansk krona

De officiella länderna som använder den danska kronan är Danmark, Grönland och Färöarna.

Hur mycket handlas med danska kronor?

Danmark har en valuta som är relativt liten och har valt att knytas med fast växelurs till Euron. Danska kronan tillhör inte de 10 största valutorna i världen och  de flesta valutahandlare handlar hellre med Euro, som har mycket högre volymer.

Historik över Danmarks krona

Den 1 januari år 1999 så trädde Danmark in i ett nytt fastkurssamarbete med Eurozonen. Växelkursen 746,038 DKK. per. 100 euro var det som gällde. Standardavvikelsen inom ERM2 är +/- 15 %, men Danmark ingick ett snävare band, endast +/- 2,25 % avvikelse från ovandestående valutakurs tillåts.

Den 28 september år 2000 så hölls en folkomröstning om Danmark skulle anslutas till Euron eller inte. Resultatet blev att 52,3 % röstade nej, medan 46,8 % röstade ja.

Danska kronan fortsätter att vara bunden till Euron, genom fastkurssamarbetet, ERM2.

Valutasymbol och ISO-kod

Den officiella ISO-koden som både valutahandlare och växlingskontor använder är DKK, medan danskarna själva ibland skriver KR eller Dkr (DKR) för att uttrycka att valutan är danska kronor.

Valutakriser med danska kronan

Den första stora krisen för danska kronan kom under högkonjunkturen i början av 1900-talet. Det var fastighetssektorn som upplevde en kraftig tillväxt, präglad av spekulation. Huvuddelen av finansieringen var genom utländska, korta lån. När finansiella kriser under 1907 i utlandet utökades, så kom de danska bankerna i kris följande år.

1933 så kom en betydande försvagning av Danmarks valuta, hela 24 % devalvering mot brittiska pundet.

1949 meddelade Storbritannien att det brittiska pundet skulle devalveras 30 % mot dollarn. Danmark följde efter.

1982 så beslutade sig den borgliga regeringen för att övergå till fast växelkurs mot Tyskland (D-mark), eftersom valuta hade brottats med ett flertal  allvarliga nedskrivningar de sista åren.

2008 så har danska kronan fått se en såpass betydande förstärkning att många danskar nu åker till Malmö för att handla, inte minst under julhandeln. Priserna i Sverige är ofta minst 50 % lägre, något som skadat den danska detaljhandeln.

Nationalbanken

Nationalbanken (Danmarks centralbank) har tre huvudmål:

  • Stabila priser: Danmark eftersträvar en låg inflation, strax under 2 %.
  • Säkra betalningar: Nationalbanken medverkar till att kontanta och elektroniska betalningar avvecklas säkert.
  • Finansiell stabilitet: Nationalbanken definerar finansiel stabilitet som ett tillstånd, där det finansiella systemet är robust och eventuella problem i sektorn inte srider sig och hindrar de finansiella marknaderna att fungera.

Valutahandel med Danska kronor

Euron ingår inte i de 10 mest omsatta valutaparen. Att handla valuta med Danska kronan innebär viss risk, då hög volym saknas. Det rekommenderas att istället handla t. ex EUR/USD, EUR/JPY eller EUR/GBP, som följ och handlas av en mycket större skara valutaanalytiker.

Danska kronans värde mot andra valutor

Efterson Danmark tillämpar fast växelkurspolitik är den danska kronan helt beroende av hur det går för Euron.

Bilder på danska sedlar och mynt

Nedan återfinns några av de vanligaste sedlarna och mynten i Danmark.
danska-sedlar

Finansnyheter om Danska kronor