Euro

Euron är en ung valuta som antogs så sent som 1995, lanserades officiellt den 1 januari 1999 och med eurosedlar som kom ut år 2002. Euron är den officiella valutan för 16 av 27 medlemsstater i Europeiska Unionen (EU). Valutan i Eurozonen tillhör dem med högst förtroende och växelkurs.

euro

Handla Euro (EUR)

Vill du också börja handla med Euro, öppna då ett konto hos den rekommenderade Euro-mäklaren nedan.

Mäklare
Webbsida
Information
Recension
Betyg: 9.8/10
Minsta insättning: 500 SEK

Välj vad du vill läsa mer om nedan i vår omfattande guide över Euro:

Vanliga namn på Euron

The single currency, Euro, Eurocash är de tre vanligaste namnen som ForexTrading.se hittat bland valutatraders.

Länder med Euro

De officiella länderna som använder Euro idag är Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Inofficiella länder med Euro

De inofficiella länderna med Euro är Andorra, Kosovo, Montenegro samt de franska kolonierna Saint Barthélemy och Saint Martin och den självständiga engelska delarna av Cypern (Akrotiri and Dhekelia).

Hur mycket handlas av Euron?

Euron är den valuta som har det högsta sammanlagda värdet av kontanter i omlopp i världen. Redan efter 7 år i omlopp så passerades den amerikanska dollarn. EUR/USD är det valutaparet som flest valutahandlare i världen handlar med och det är också här som den största volymen finns.

Eurons historik

Den 1:e januari 1999 så blev Euron officiell valuta för 300 miljoner människor i Europa. Men det var först tre år senare som sedlarna lanserades i Eurozonen. Många var oroliga för att hela Eurozonen skulle få samma räntenivåer och möjligheten att själv styra den nationella finanspolitiken minimerades. Men efter 10 år med Euron så är det få som är besvikna. Valutan har presterat otroligt bra och lyckats jämna ut regionala skillnader på ett utmärkt sätt.

Följande växelkurser gällde vid övergången:

40.3399 BEF (Belgiska franc) per Euro
1.95583 DEM (Tyska mark) per Euro
0.787564 IEP (Irländska pund) per Euro
340.750 GRD (Grekiska drachmer) per Euro
166.386 ESP (Spanska pesetas) per Euro
6.55957 FRF  (Franska franc) per Euro
1936.27 ITL (Italienska lire) per Euro
0.585274 CYP (Cypriotiska pund) per Euro
40.3399 LUF (Luxemburgiska franc) per Euro
0.429300 MTL (Maltesiska lira) per Euro
2.20371 NLG (Holländska guilders) per Euro
13.7603 ATS (Österrikiska schilling) per Euro
200.482 PTE (Portugisiska escudos) per Euro
239.640 SIT (Slovenska tolars) per Euro
30.1260 SKK (Slovakiska koruna) per Euro
5.94573 FIM (Finska mark) per Euro

Valutasymbol och ISO-kod

ISO-koden som både valutahandlare och växlingskontor använder är EUR, medan € är själva valutasymbolen.

Inspirationen till valutasymbolen för Euron kom från den grekiska bokstaven epsilon (Є) – en en hänvisning till den europeiska civilisationens vagga – och den första bokstaven i ordet Europa, som korsas av två parallella linjer för att “certifiera” eurons stabilitet. Något som till dags datum har stått sig mycket väl – Euron är den enda valutan som aldrig genomgått någon riktig valutakris.

Valutakriser med euron

Euron sjönk kraftigt mot US Dollar, från 1.18 EUR/USD till 0.82 EUR/USD, innan Euro-sedlar lanserades officiellt. Efter lanseringen i january 2002, så började dock Euron stadig stärkas och toppade på
1.6 EUR/USD under sommaren av 2008. Hur som helst, under slutet av 2009 så började Euron sjunka rejält mot USD, Yen och CHF igen. Anledningen bakom detta var oro över finansiellt problem i Grekland.

Europeiska Centralbanken (ECB)

ECB’s och den Europeiska Unionens mål (artikel 2 i Fördraget om Europeiska unionen) är en hög sysselsättning och en hållbar och icke-inflationsdrivande tillväxt.

Valutahandel med Euro

Euron ingår i den mest omsatta valutaparet – EUR/USD. Att handla valuta med euron mot US dollarn är ett av de mest populäraste bland traders.

Bland fördelarna med EUR/USD ingår att det är väldigt låg spread, teknisk analys fungerar väldigt bra och valutaparet följs av en stor skara analytiker.

Euron har visat sig vara en väldigt stabil valuta, som håller sitt värde väl. Valutatraders handlar även flitigt EUR/GBP, EUR/JPY och EUR/CHF.

Eurons värde mot andra valutor

Euron tillämpar rörlig växelkurs och köps och handlas således fritt. Dess värde mot andra valutor har stått sig synnerligen starkt.

Bilder på euro sedlar och mynt

Nedan återfinns några av de vanligaste sedlarna och mynten inom Eurozonen.
euro-sedlar

Läs de senaste nyheterna om Euron.

Senaste nyheterna om Euron