Kryptovalutor

kryptovalutor
Så kallade kryptovalutor som t.ex. Bitcoin, Ethereum eller Litecoin är virtuella valutor och vanligtvis baserade på blockchain-tekniken. Det finns dock undantag, som t.ex. den virtuella valutan Ripple som alltså inte är decentraliserad via blockchain-teknik. Många av dessa kryptovalutor går att handla som CFD, vilket innebär att man får en hävstång.

Blockchain-tekniken

Blockchain-tekniken går ut på att vem som äger valutan och vilka transaktioner som görs mellan ägare av mynten registreras i en slags decentraliserad öppen databas. Det innebär att nätverket av användare/datorerna som gräver fram nya Bitcoin, Ethereum eller annan kryptovaluta själva registrerar vilka transaktioner som görs och det verifieras av ett antal nya Blockchain-block.

Senaste nyheterna om kryptovalutor

Bitcoin-mining och transaktionstider

Ungefär var tionde minut hittas i dagsläget ett nytt block genom att datorer gräver fram nya virtuella Bitcoin-mynt som därmed läggs till blockkedjan. Det nya blocket verifierar nya transaktioner i Bitcoin-nätverket. För betalningar under 1000 USD så räcker det med endast en bekräftelse (dvs ca 10 minuter). Ju större transaktionsvärde desto fler bekräftelser krävs av nätverket. Man kan dock snabba upp bekräftelsetiden för en transaktion genom att betala en högre transaktionskostnad.

Kryptoplånbok och virtuella valutamarknader

För dig som vill äga den faktiska virtuella valutan/myntet själv så krävs en krypto-plånbok eller ett konto hos någon av kryptohandels-börserna. En av de större kryptovaluta-börserna Coinbase, kräver minst tre bekräftelser innan en transaktion syns under ditt konto. Detta kan dock variera från plattform till plattform. Då kan man använda virtuella valutan för att handla med, hos affärer eller handlare som accepterar betalningar i kryptovalutor.

Handla kryptovalutor hos valutamäklarna

För dig som bara vill spekulera i ökningen eller minskningen i värde på Bitcoin, Ethereum eller annan virtuell valuta så kan man istället välja att handla CFD via någon av de stora valutamäklarna som inte bara erbjuder traditionella valutor som dollar, svenska kronor eller euro men alltså också erbjuder CFD/spot-handel i virtuella valutor. Det kan vara en bra början för dig som tror dig identifierat en uppåt- eller nedåtgående trend och vill satsa pengar på det.

Live-valutakurser för kryptovalutor

Valutakurserna nedan för Ethereum, Bitcoin, Bitcoin Cash samt Litecoin visas från Coinbase. Ripple baseras på priset hos Poloniex (XRP/USD) och Kraken (XRP/EUR). Många som erbjuder dessa kryptovalutor gör det genom CFD.