US Dollar

Den amerikanska dollarn antogs 1785 av den amerikanska kongressen som officiell valuta. US Dollarn har sedan växt sig allt mer betydelsefull med åren och är idag godtagbar som officiell valuta i en stor skara länder världen över. Samtidigt bestod 64 % av alla centralbankers reservvaluta av dollar år 2008, en liten minskning från toppen runt 1999 då 71 % av all reservvaluta var i USD.

Amerikanska dollar är också den valuta som är mest använd för internationella transaktioner.

us-dollar

Handla USD

Vill du också börja handla USD, öppna då ett konto hos den rekommenderade USD-mäklaren nedan.

Mäklare
Webbsida
Information
Recension
Betyg: 9.8/10
Minsta insättning: 500 SEK

Välj vad du vill läsa mer om nedan i vår omfattande guide över US dollarn:

Vanliga namn på Amerikanska Dollarn

USD, Dollarn, Greenback, buck, grand (1000 dollar), dime (10 cent) är några av de vanligaste namnen som ForexTrading.se hittat bland valutahandlare.

Länder med Dollar (USD)

USA är faktiskt inte det enda officiella landet med US dollar. Även Ecuador, El Salvador, Marshallöarna, Mikronesien, Palau, Panama och Östtimor har dollar som valuta.

Inofficiella länder med US Dollar

Inofficiella länder där amerikanska dollar är synnerligen gångbart inkluderar många av länderna i Karibien och Sydamerika.

Det finns också många länder som har egna, nationella dollar. Dessa skall dock inte förväxlas med amerikanska dollar (USD). Exempel på sådana länder är Australien med australienska dollar (AUD), Kanada med kanadensiska dollar (CAD), Belize som har Belize dollar (BEZ), Hong Kongs nationella valuta som heter Hong Kong Dollar (HKD), Jamaica Dollar (JAM), Nya Zeeland som har Zealand dollar (NZD), och avslutningsvis Singapore med Singapore dollar (SID).

Hur mycket handlas av Dollarn (USD)?

Amerikanska dollar är den valuta som har det näst högsta sammanlagda värdet av kontanter i omlopp i världen.

Historik över amerikanska dollar

Historik över USD kommer snart.

Valutasymbol och ISO-kod

ISO-koden som både valutahandlare och växlingskontor använder är USD, medan $ är själva valutasymbolen.

Ursprunget av dollartecknet “$” har flera olika förklaringar. Den kanske mest accepterade förklaringen är att tecknet för dollar är ett resultat av utvecklingen i den spanska och mexikanska skrivna förkortningen “ps” för pesos.

En annan förklaring till dollarsymbolen är att den uppkommit genom ett snedstreck från siffran åtta, som betecknar delar av åtta.

Den grekiska mytologin hävdar att dollartecknet härstammar från Hermes, grekernas gud över bankfolk, tjuvar och skojare. Förutom kranen, så var en av hans symboler en caduceus, en del från vilken ormar hängdes upp i en slingrande kurvan.

Valutakriser med USD

Mer om kriser med denna valuta kommer snart.

Federal Reserve (FED)

FED’s och den amerikanska kongressens mål är en hög sysselsättning och en hållbar och icke-inflationsdrivande tillväxt.

Valutahandel med US Dollar (USD)

Dollarn ingår i den mest omsatta valutaparet – EUR/USD. Att handla valuta med US dollarn populärast av alla valutapar. Det är inte bara EUR/USD som handlas flitigt, även USD/JPY, USD/CHF och GBP/USD (the cable) handlas flitigt.

Bland fördelarna med just EUR/USD är att valutapartet har en väldigt låg spread, teknisk analys fungerar väldigt bra och valutaparet följs av en stor skara analytiker.

Dollarn har visat sig vara en relativt stabil valuta, som håller sitt värde väl.

Dollarns värde mot andra valutor

Amerika och USD tillämpar rörlig växelkurs och köps och handlas således fritt. Dess värde mot andra valutor har stått sig synnerligen starkt.

Bilder på US Dollar sedlar och mynt

Nedan återfinns några av de vanligaste sedlarna och mynten för USA.
us-dollar-sedlar
Läs de senaste nyheterna om USD:

Valutanyheter om US Dollar