Schweiziska franc

Schweizisk franc eller Schweizerfranc började cirkulera mellan i början av 1800-talet. Mellan 1803-1850 så började Schweizerfranc användas officiellt, även om endast 15 % av pengarna tillverkade utanför Schweiz.

schweiziska-franc

Handla Schweiziska Franc (CHF)

Vill du också börja handla med Franc, öppna då ett konto hos den rekommenderade CHF-mäklaren nedan.

Mäklare
Webbsida
Information
Recension
Betyg: 9.8/10
Minsta insättning: 500 SEK

Välj vad du vill läsa mer om nedan i vår omfattande guide över Schweiziska Franc eller Schweizerfranc som den också kallas:

Vanliga internationella namn på Schweiziska Franc

Schweizer Franken (tyska), Franc Suisse (franska) och Franco Svizzero (italienska) är de vanligaste namnen för Schweiz valuta. De korta symbolerna som används är CHF (valutasymbol), SFr (officiell förkortning) och Fr (inofficiell förkortning).

Länder med Schweizerfranc

De officiella länderna som använder Schweizerfranc är Schweiz och Liechtenstein. Inofficiellt så är francen en gångbar valuta även i Büsingen am Hochrhein, Tyskland.

Hur mycket handlas med danska kronor?

Schweizerfranc är den 5:e mest handlade valutan i världen; efter USD, euro, yen och pund.

Historik över Schweiziska Franc

Schweiz Federala Constitution blev 1848 den enda enhet som tilläts tillverka pengar i Schweiz. 1850 introducerades den schweiziska francen med samma växelkurs som den franska francen.

Schweiz neutralitet, banksystem och legala regler att minst 40 % av penningvärdet ska utgöras av guldreserver har gjort att landet kännetecknats som en ‘safe haven’ valuta från 1950-talet och frammåt. Hur som helst, den 1 maj år 2000 så ändrades reglerna för hur mycket guld som Schweiziska nationalbanken måste ha. I mars 2005 så höll nationalbanken 1290 ton guld i komplement till valutareserven,
vilket motsvarar 20 % av tillgångarna.

Valutasymbol och ISO-kod

Den officiella ISO-koden som valutahandlare använder är CHF. Växlingskontor kan emellanåt använda Sfr istället för CHF. Schweizarna själva kan ibland använda FR istället, för att uttrycka den lokala valutan.

Valutakriser med Schweizerfranc

Schweiz är ett av få länder som klarat sig från större valutakriser. Schweiz valuta har snarare utvecklats mycket starkt under hela 1900-talet.

Schweiziska Nationalbanken

Schweiziska Nationalbanken har två huvudmål:

  • Stabila priser: Schweiz eftersträvar finansiell stabilitet.
  • Säkra betalningar: Nationalbanken försöker uppfylla deras funktioner och vara motståndskraftig till potentiella chocker.

Valutahandel med Schweizerfranc

Schweizerfranc ingår i de 5 mest omsatta valutaparen. Att handla valuta med Schweiziska franc innebär inte så stor risk som många mindre valutor, då hög volym och likviditet nästan alltid kan garanteras.

Schweizerfrancens värde mot andra valutor

Schweiz valuta har utvecklats starkt de senaste 10 åren.

Bilder på Schweiziska Franc; sedlar och mynt

Nedan återfinns några av de vanligaste sedlarna och mynten i Schweiz.
schweiziska-sedlar

Senaste nytt om valutan Schweiziska Franc