Yen

Här får du en översikt och grundläggande fakta om japanska yen.

yen1

Handla Japanska Yen (JPY)

Vill du också börja handla med Japanska yen, öppna då ett konto hos den rekommenderade JPY-mäklaren nedan.

Mäklare
Webbsida
Information
Recension
Betyg: 9.8/10
Minsta insättning: 500 SEK

Välj vad du vill läsa mer om nedan i vår omfattande guide över japanska yen:

Vanliga namn på japanska yen

I de flesta fall kallas den japanska valutan bara Yen, medan det inhemska uttalet är [en]. På japanska skrivs Yen på detta viset: kanji (円).

Länder med Yen

Det enda officiella landet med Yen som valuta är Japan.

Hur mycket handlas med Yen?

Japanska Yen är den 3dje mest handlade valutan i världen. 17.0% av all valutahandel involverar yen. Yen ingår också i det näst mest handlade valutaparet, USD/JPY, som står för 13 % av all handel med valuta. Det mest handlade valutaparet är för övrigt EUR/USD.

Historik över Yen

Yen introducerades ursprungligen av Meiji regeringen 1871. Den nya valutan var en ersättning till det komplexa valutasystemet baserat på Mon.

Yenen var juridiskt definierade som 0,78 Troy uns (24,26 gram) rent silver och 1,5 gram rent guld. Samma mängd silver är idag värt ca 1181 moderna yen, medan samma mängd guld är värt ungefär 4715 yen.

Valutasymbol och ISO-kod

Den officiella ISO-koden som både valutahandlare och växlingskontor använder är JPY eller 392. Symbolen för valutan ser ut så här: ¥.

Valutakriser med Yen

Yenen förlorade större delen av sitt värde under och efter andra världskriget. Efter en viss period av instabilitet, så fastställdes värdet av Yen år 1949 till ¥360 per us dollar. Valutan ingick som var en del av Bretton Woods-systemet, i ett försök att stabilisera priserna i den japanska ekonomin.

Den andra stora krisen för Japans valuta kom 1971, då Yen hade blivit undervärderad. Japansk export kostade för lite på den internationella marknaden och att importer från andra länder blev väldigt dyrt. Lösningen blev en fast växelkurs mot dollarn, som varade i tre år, tills nästan alla större länder valde flytande växelkurs.

Under 1980-talet brottades BOJ fortfarande med en svag valuta, i minst på grund av en låg räntenivå i landet. Detta ledde till kapitalflykt till länder med högre ränta.

Bank of Japan

Bank of Japan (BOE), Japans centralbank, har tre huvudmål:

  • Prisstabilitet:Bank of Japan influerar volumen av pengar och räntor, med syfte att styra valuta- och monetär kontroll.
  • Finansiell stabilitet: Som de flesta centralbanker, så försöker Bank of Japan upprätthålla ett stabilt, finansiellt system, där marknadens aktörer har tilltro till systemet.
  • Betalningssystem och marknadens infrastruktur: BOJ eftersträvar att förbättra funktionaliteten och effektiviteten för den japanska marknadens infrastruktur.

Valutahandel med Yen

Yen ingår i flera av de mest omsatta valutaparen, däribland JPY/USD och JYP/EUR. Att handla valuta med japanska yen innebär ofta en riktigt hög handelsvolym under tidig natt och förmiddag i Europa. Detta är tidpunker att föredra handel med yen.

Japanska Yens värde mot andra valutor

Efter att ha varit relativt svag under många år, så har Yen nu nått upp till rekordnivåer. Yenen har sällan varit så dyr som den är idag. Detta har gjort att handeln med japanska varor gått upp i pris, t. ex för bilar och kameror.

Bilder på Yen, sedlar och mynt

Nedan återfinns några av de vanligaste sedlarna och mynten i Japan.
yen-sedlar
Läs de senaste nyheterna om Japanska Yen.

Senaste nyheterna om Japanska Yen