9,7 % arbetslöshet i USA sätter tryck på Dollarn

Forex traders runt om i världen fick uppleva ökad rädsla över att finanskris 2 är på gång. Fredagens valuta statistik bjöd på siffror över arbetslösheten i USA, vilken kom in mycket högre än förväntat. Detta är väldigt negativt för dollarn och många valutahandlare väljer nu att investera i alternativa valutor istället för US dollar.

American Labor Department rapporterade att mycket högre arbetslöshet än väntat, 9.7 % för juli månad, kan bero på fördröjning i statistiken. Non-farm payroll employment föll med 216 000 jobs under augusti månad, följt av en revidering av arbetslöshetssifforna för juni. 276 000 arbetslösa var den nya siffran för juli månad. Siffrorna indikerar att Amerikas katastrofala siffrör över arbetslöshet är de värsta på 26 år. Finans- och valutaanalytiker och hade väntat sig 9.4 % arbetslöshet för juli månad.

Ökad tryck på att Dollarn ska tappa

Flera sektorer i USA ser fortfarande en stigning i arbetslöshet och BNP förväntas fortsätta bli negativt för 2009. Men enligt American Labour Department så har i alla fall uppsägningstakten börjat minska något. Men som ett resultat av oväntat hög arbetslöshet i USA så har många valuta traders med negativ inställning till US Dollar nu fått mer bränsle i brasan.  Andra valutor, t. ex Euro or Yen, förefaller åtminstone allt mer intressant om man ser på det ur ett fundamentalt perspektiv. Ur ett teknisk analys perspektiv är det dock inte ännu lika tydligt att Dollarn ska sjunka. EUR/USD pendlar t. ex mellan 1.37 – 1.44 och inga utbrott är ännu i sikte. För USD/JPY kan dock en vändning vara nära, då 91 USD/JPY ser ut att vara en dubbelbotten och det finns potential för janspanska yen att stiga upp emot 97 USD/JPY de närmaste månaderna.