Australiensiska dollarn tangerar lägsta rekord sedan 2009

Lägsta nivå för Australiansk dollar
AUD föll till lägsta kursen sedan 2009. Den australiensiska dollarn har försvagats till följd av fallande oljepriser. “Jawboning” eller de falska marknadskommentarerna har också fått skulden för att delvis vara ansvarig för valutans försvagning.

Valutan är under press med förutsägelser att Aussie Reserve Bank skall sänka räntorna som svar på andra centralbankers sänkningar och anger mindre inflationsförväntningar.

Nedskärningarna är smittsama – valutor försvagas. Centralbankerna i Mexiko och Sydafrika kommer släppa sina politiska beslut och Mexikos centralbank håller styrräntan på is.

Den australiensiska dollarn rasade den 30 januari 2015 och tangerar den lägsta nivån på 5,5 år, och det finns spekulationer om att Reserve Bank of Australia kommer att sänka räntan nästa vecka eller under mars.

Några av de stora bankerna i Australien är överens om att Reserve Bank of Australia kommer sänka räntan inom kort, och förutspår att den första justeringen kommer i mars.

Den australiensiska dollarn är också under press på grund av nedgången bland järnmalmspriserna som tangerar en lägsta nivå de senaste 5 åren. Återhämtningen av AUD / USD från 0,7718 gick under 0,7800 och håller sig för närvarande runt 0,7730 / 40, och fortsätter falla för tredje dagen i rad. Tidigt på fredag morgon den 30 januari 2015 handlades det med den lokala dollar till ett värde av 77,20 cent, dess svagaste kurs sedan juli 2009.

Man tror att om Australian Reserve Bank inte kommer sänka kassaräntan någon gång under nästa vecka. De antyder dock att de är öppna för att sänka den under året.

Experter har förutspått att den australiensiska dollarn skulle falla i värde under 2015, men det har inträffat långt tidigare än väntat. I själva verket säger valutastrategen Raiko Shareef, från Bank of New Zealand att den australiensiska dollarn för närvarande visar de sämsta resultaten av alla marknadsvalutor. Han hänvisar till den dramatiska nedgången av den australiensiska dollarn som något ganska häpnadsväckande.