De europeiska inflationssiffrorna påverkar euron

EU flaggorAlla ögon verkar riktade mot den nyligen stärkta euron i relation till majoriteten andra handelsvalutor.

Och visst är det så, detta riktmärke skapat av arton nationer har sålts och köpts på de allra högsta nivåerna detta år; med en ökning på 0,6 % i den tidiga handeln samtidigt som den flyktigt rörde vid $1.3813 dollar. Detta värde har inte nåtts sedan sena december 2013.

En del av denna tillväxt verkar härröra från anmärkningsvärt stadiga inflationssiffror genom EU och förutsägelser om att ECB (Europeisk centralbanken) mindre sannolikt kommer att stimulera ytterligare under den första veckan i mars. Dessutom fortsätter många valutainvesterare online att återspegla en relativt tjuraktig position i relation till Eurozonens styrka. Detta beror främst på den underliggande uppfattningen i majoriteten av länder att återhämtningen redan har börjat (även om det är en långsam sådan).

Det finns dock ytterligare anledningar till att handelsanalytikerna fokuserar på korttidsstyrkan hos euron. I USA, till exempel, har dollarn tagit ett slag efter att rapporter avslöjade att inrikesekonomin växte mindre än väntat under det fjärde finanskvartalet under 2013. På andra sidan världen så har yuan på samma vis krympt i enlighet med spekulationerna om att Kina kommer att anamma en bredare inställning gentemot handel. Alla dessa faktorer har gjort att specialisterna på Forex online fortsättningsvis håller sig preliminärt positiva till euron.

Historien har dock visat att den sortens rörelse mycket väl kan hålla i sig enbart under en kort tid, och även om Europa tekniskt sett har gått ur en förlängd lågkonjunktur, så är tillväxten som allra bäst spröd. Så länge som länder som Spanien och Portugal fortsätter att rapportera dystra ekonomiska siffror så borde vi inte förvänta oss att någon form av ökad styrka hos euron kommer att vara relativt nyckfull i den nära framtiden.