Inget avtal i Storbritannien – Brexit

allt om brexit och priset på bgp

Det är splittrade läger i London.

Labourpartiets största krav för ett Brexit-avtal handlar om en tullunion mellan Storbritannien och EU för att behålla flödet av gods och tjänster. Extra illa är att de allra mest hårdföra Berxitärerna är dock kraftigt emot något form av avtal som binder Storbritannien till EUs tariffer som förhindrar landet att förhandla fram egna handelsavtal runtom världen.

Rebecca Long-Bailey som representerar Labour vill undvika en No-Deal Brexit i alla situationer och har varit beredd att avbryta hela Brexit hellre än att landet rasar ur unionen utan något form av avtal.

Ingen överenskommelse – Brexit framskjutet igen

Theresa Mays regering har arbetat för att komma fram till en kompromiss med Labourpartiet för att skapa stöd i parlamentet. Ms. May befinner sig dock i en svag position efter att parlamentet har röstat ner inte bara ett förslag, utan tre förslag.allt om brexit och priset på bgp

Storbritanniens största skifte i utrikespolitik och internationell handel under de senaste 40 åren har dragits igenom smutsen. Vissa ministrar säger att Brexit kanske aldrig kommer gå igenom, företag är oroliga att landet lämnar EU utan avtal och andra vill bara upphäva hela situationen.

Förhandlingarna mellan partierna har inte lyckats leda till ett samförstånd. Labours ledare säger att regeringen inte gör tillräckligt för att landet ska kunna lämna unionen, även om Mays förslag för tullar och tariffer inte är långt ifrån det som Labour vill ha.

Det senaste nytt är att Bryssel godkände begäran om att skjuta fram Brexit. Det nya datumet är satt till den 31a oktober.

Varför har Brexit blivit framskjutet igen?

Situationen är så utdragen och märkvärdig att tysklands finansminister Olaf Scholz har lagt sig i diskussionen. Han har manat till ett förståndigt avtal för att avsluta den paralytiska situationen inom Brittisk politik och för att undvika ett oordnat Brexit.

Även om Long-Bailey har konstaterat att förhandlingarna har gått framåt så har det inte blivit några “riktiga förändringar” i avtalet som har förhandlats. Hon säger också att bägge sidor är dedikerade till att arbeta hårt för att hitta en kompromiss.

Andra ledande figurer hos Labour är mindre optimistiska. “Det är svårt att tro att vi kommer göra några riktiga framsteg nu utan en allmän omröstning eller ett andra referendum” har Labours juridiska chef till Sky News.

Premiärminister May har nyligen förklarat att det fortfarande är hennes prioritet att leverera Brexit samtidigt som hon har försvarat beslutet att fördröja landets uttåg från EU. Labours ledare Jeremy Corbyn har kallat fördröjningen för ett “diplomatiskt misslyckande”.

För tillfället är kaoset som är Brexit lite lugnat även om många EU länder är upprörda över fördröjningen.

2016 röstade Storbritannien för att lämna EU med 52% av rösterna för och 48% av rösterna emot. Stora delar av landet är fortsatt djupt polariserade över termerna för Brexit och om man ens vill lämna över huvud taget. Trots bristen på samförstånd mellan de två största partierna så är man överens om en sak – tiden för Brexit rinner ut och ett avtal behöver säkerställas. Ju längre man väntar desto större är risken att Brexit inte blir av alls.