Ingves chockerar valutamarknaden med sänkt reporänta

Den svenska riksbankschefen chokerade nog stora delar av makroanalytikerna och valutamarknaden när han meddelade att Sverige sänker räntan med 0,25 %. Den nya räntan blir 0,25 % med start den 8 juli.

Varför sänkte Riksbanken reporäntan?

Riksbanken har ett mål – att hålla inflationen under 2 %. Om inflationen håller sig under dessa nivåer så är kan det vara ok att sänka räntan.

Snabbt tillbakagång i Svensk ekonomi
Under maj 2009 så visade konsumentprisindex en tillbakagång på -0,4 %. Samtidigt har arbetslösheten ökat drastiskt. Från 6 % år 2008 till en förväntad arbetslöshet på över 9 % för i år, för att sedan kulminera i 300 000 fler personer som blir arbetslösa 2011 jämfört med 2008. BNP spås samtidigt falla med 5,4 procent under 2009.

Det vore med andra ord tjänstefel om Stefan Ingves inte sänkte räntan. Han gör helt rätt. Men räkna med att den kan komma att stiga snabbt igen, så fort konjunkturen börjar vända. Ifall du har funderat på att binda bolånet så är det utmärkt läge just nu.

Effekt för svenska kronan?

En räntesänkning kommer sätta ökat tryck på den svenska kronan.
Lägre svensk ränta bör ge lägre kurs för svenska kronan, så är det bara. Det blir mer attraktivt att investera i andra valutor som har högre ränta, att göra en sk. carry trade i andra valutor. Sverige har nu bland de lägsta räntorna i världen. SEK/EUR kan nog komma upp och testa på 11.30 igen – det vore väl inte någon större skräll.