Krisen i Euro zonen sprider sig

Många europeiska investerare tror Eurokrisen är på väg att spridas till Spanien och Portugal, efter att Grekland giviet Eurozonens trovärdighet en hård smäll de sista månaderna. Euron har tappat avsevärt och förlorade över 6% mot USD de senaste veckorna. Är Europa bara i början av krisen, medan USA är på väg ut?

Spanien förneka förlorad budgetkontroll

“Vi har kontroll över fartyget, vi har en plan, säger María Teresa Fernández de la Vega, Spaniens vice premiärminister. Tidigare samma dag besökte premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero, Washington
där han var övertygad om sitt hemlands ekonomiska styrka: “Spanien har en stark och solid finansiella systemet.”

Nåväl, alla är inte lika säkra. Både Madrid och Lissabon ökade sina budgetunderskott för att dämpa effekterna av den ekonomiska krisen, delvis på grund av rädsla för euroområdets sammanhållning. Spanien har över 19 % arbetslösheten för tillfället, och det finns många tvivel om den spanska ekonomin.

Den spanska tillväxten minskade 0,1 procent under fjärde kvartalet i fjol, sjunde kvartalet i rad följt av en nedgång.

I ett land med så hög arbetslöshet; hur kommer det att vara möjligt att minska det offentliga underskottet? Spanska staten har inte resurser för ekonomisk återhämtning, något som måste komma från antingen intern eller extern efterfrågan.