Mäktiga länder dissar dollarn

fallande-dollar
För dollarn och USA’s valuta ökar nu risken markant. I hemliga överenskommelser har ett flertal arabstater (Saudi Arabien, Abu Dhabi, Kuwait och Quatar) tillsammans med Kina, Ryssland och Frankrike beslutat att sluta använda dollar vid handel med olja.

Förtroendet för dollarn minskar & ny valutakorg lanseras

Det kan betecknas som en djupgående ekonomisk förändring, det som nu tar form. Som alternativ till dollarn planerar ovanstående länder att använda vad som betecknas som säkrare valutor; guld, euro, kinesiska yuan, japanska yen och en valutakorg från Mellanöstern – Saudi Arabien, delar av Förenade Arabemiraten, Kuwait och Quatar. Hela protesten mot dollarn som valutareserv stöds av Cooperation Council for the Arab States of the Gulf (CCASG).

Hemliga möten mellan finansministrar

De hemliga mötena bland några av världens ledande finansministrar och centralbankschefer från Ryssland, Kina, Japan och Brasilien har redan gått så långt att en plan nästan sägs vara färdig, där oljan inte längre blir prissatt i dollar.

Ilska i USA mot valutaskifte

Det är ingen tvekan om att amerikanerna, som är medvetna om att möten nu ägt rum, är riktigt oroade för sin egen valuta och kommer att kämpa in i det sista för att förhindra att något valutaskifte sker. Från kinesiskt håll varnar man för att relationerna mellan USA och Kina kan försämras efter landets inflytande på oljemarknaden. Men man menar samtidigt att det som sker nu är oundviktligt. Kina importerar 60 % av all sin olja från Mellanöstern och Ryssland idag och har oljeproduktion i flera länder som blockas av USA.

Ända sedan Bretton Woods avtalen efter 2:a världskriget har världens länder fått hålla sig tillbaka från USA och dess valuta. På senare årtioende har dollarn varit en given hegemoni som dominant, global valutareserv. Men nu är det kanske på väg att ta slut?

Så, vad tror Du? Blir det krig nu som det blev i Irak efter att Saddam gick över till Euro?