Moody’s sänker kreditbetyg i Dubai

Moody’s Investors Service sänkte kreditbetyget för sex av Dubai’s statliga företag. Regeringar runt om i världen stod för en stund skräckslagna och börserna föll tungt i Asien. Man är nu rädd för efterskalv från problemen i Mellanöstern.

Dubai på tapeten igen

En stigande oro bland investerare om att allt fler låntagare hamnar på efterkälken kom inatt efter att skuldproblemen i Dubai, där Dubai World måste omstrukturera $26 miljarder i skulder. Oliver Bell, chef för Mellanöstern och Afrika på Pictet Asset Management i London befarar att ‘hälsan hos andra statliga närstående enheter är i fara’.

Obligationer utfärdade till Dubai World har sjunkit 10 % enligt Citygroup. Morgan Stanley menar att flera andra företag i Dubai står nästa på tur. Nu håller världen andan och väntar på fler indikationer från Dubai. Dollarn har gått upp mot de flesta valutor och agerar som vanligt ‘safe haven’. Nu återstår att se om dollarn fortsätter uppåt de kommande dagarna och ifall fler företag eller andra länder råkar ut för någon kris. Då tror undertecknad att börsen kan börja falla på riktigt.