Traders mobiler bör avlyssnas för att utrota insiderhandel

Ett nytt förslag till Storbritanniens motsvarighet till Finansinspektionen kräver att alla traders mobiler skall spåras från 2011. Detta är ett utmärkt förslag för att komma till bukt med insiderhandel, menar förespråkarna.

22 000 traders kommer avlyssnas

Om några månader kommer Financial Service Authority (FSA) bli klara med rapporten som kan träda i kraft redan i början av nästa år. En godkännande skulle innebära att över 22 000 traders, framför allt options- och aktietraders, skulle omfattas av den nya lagen.

Juristen Tony Woodcock på Stephenson Harwood kommenterar: “Vissa skulle säga att det är på tiden att tekniken ska komma ikapp förfaranden för andra typer av kommunikation”. Men han menar samtidigt
att finansskojare alltid finner nya vägar, t. ex privata mobiler eller vänners mobiler för att genomföra insiderhandel i hemlighet.

I USA har avlyssnade mobilsamtal redan använts för att fälla finansskojare som sysslar med insidertrading. Många bedömmare med god insikt i den brittiska finansmarknaden tror att FSA kommer öka insatserna för att tysta kritiker.

Så, vad tror ni. Är Sverige nästa på tur?