Trading strategi

Att välja en passande trading strategi för dina valuta affärer är det bland de viktigaste för att komma igång. Här går vi igenom hur Du kan välja en lämplig trading strategi.

Några av de första frågorna Du bör ställa innan du ska börja köpa en valuta är följande

:
1) Hur mycket är jag villig att riskera?
– Man bör givetvis inte sätta in mer pengar på sitt handelskonto än man har råd att förlora. Detta är något som gäller alla investeringar, även vid t.ex. aktiehandel. Man kan börja handla med så lite som för 500 kronor, men ofta brukar man säga att 5000 dollar kan vara en rimlig nivå att satsa totalt för att ha chansen att utvärdera sina möjligheter.

2) Vad kan jag potentiellt tjäna och var är risken neråt?
– Att genomföra flera mindre trades (köp/sälj) där säkerheten är högre kan vara en bra strategi, men det gäller givetvis att den förväntade förtjänsten blir högre än risken i längden. Håller man sig på rätt sida genom små och genomtänkta trades kan man stadigt öka sin portfölj.

3) Hur är marknaden för tillfället? (lugn eller volatil)
– Titta på graferna i handelsprogramvaran och se om det är stora svängningar (dalar och toppar). Då är det stor volatilitet (stor rörlighet) och du bör kanske välja ett annat valutapar om du inte är säker på din sak och kan pricka in en uppgång. Är svängningarna små (relativt jämn kurva i grafen) och du känner att trenden går åt rätt håll, så kan det hjälpa dig att investera rätt.

4) Vad är logiken bakom att gå in i denna position?
– Läs senaste nyheterna, både i traditionell media och valutainriktade nyheter. Ofta är rapporteringar om styrränta från Riksbanken något som kan påverka en valuta uppåt eller nedåt. Tror man mycket på en uppgång eller nedgång så kan man sätta stopp-loss åt ena hållet (så positionen säljs om valutan sticker i “fel” riktning).

5) När kan jag komma fram till om min logik bakom positionen är rätt eller fel?
– Väg samman din uppfattning från ovanstående punkter och dra en slutsats. Är du tveksam, se då om din slutsats och logik överensstämmer med vad andra experter drar för slutsatser.

Ovanstående frågor bör du ställa inför varje trade Du gör.

Det finns för övrigt två olika delar som valuta traders ska hålla kolla på; nyheter och teknisk analys.

Håll koll på valutanyheter

Räntor: Att hålla koll på aktuella räntor är viktigt för kommande rörelser i valutor. Generellt gäller att ju högre ränta ett land har, desto bättre valutakurs kan du få. Det är nämligen så att köper du en valuta som har hög ränta, så får du räntedifferensen tillbaka. Köper Du t. ex EURO och säljer YEN, så erhåller du 1,15 i räntedifferens.

Ekonomiska nyheter: Nästan varje vardag kommer nyheter i form av statistik, riksbanksmöten etc. Dessa bör du hålla koll på. Vi har en sektion som heter Ekonomisk kalender, här hittar du den informationen.

Teknisk analys

Alla valutamäklare har stöd för teknisk analys. Det ingår flera olika tekniska indikatorer att använda. Vi rekommenderar att begränsa dig till 1-2 st indikatorer, t. ex glidande medelvärde och RSI.

›› Steg 3: Nästa (Välj valutamäklare) >>

<< Föregående sida (Introduktion till valutahandel)
Tillbaka till Översikten (Nybörjarguide: Kom igång med valutahandel)