Vad händer vid upp-tick eller ned-tick av valutor?

Det kommer många frågor till oss på ForexTrading.se, 1-2 om dagen. Vi funderar nu på att lägga upp en sektion med dagens fråga. Detta är en av frågorna som kom in idag, som jag tyckte kunde vara intressant att ge ett ‘öppet’ svar på, dock med dolt namn och e-post.

Här kommer dagens fråga från Jörgen:
Vad är det som händer när det blir ett tick upp eller ned? Vilken valuta är det som påverkas i värde i förhållande till den andra? Om det står valuta GBRCHF vilken valuta handlar jag med och vilken valuta är det som jag köper och säljer.

Mvh, Jörgen

Hej Jörgen,

Vad som händer när en valuta rör sig ett tick upp eller ner är att en grupp investerare tror mer eller mindre på en valuta. Valutor köps alltid i par, så båda valutorna i paret påverkas.

Det kan bero på flera olika saker att valutor ändras i värde. Det vanligaste makroekonomiska händelserna är framför allt det som är beskrivet under Vad påverkar valutakurserna?

Under handla valuta ser du mer specifikt vad olika typer av traders brukar gå efter, t. ex olika former av teknisk analys.

Antar att du med GBRCHF menar GBP/CHF. Tänk så här när du ser valutakurser mot varandra, som i detta fallet GBP = Great Britain Pounds (brittiska pund som vi säger på svenska) och CHF = scweiziska franch. Den valutan som står överst delas alltid med den som står underst. Så, för att få 1 brittisk pund måste du 1.6834 scweiziska franch. GBP är basvaluta och CHF är kvotvalutan.

Hade det istället stått EUR/USD, så är det hur många dollar du måste få för att köpa en euro. Dagens valutakurs för EUR/USD är 1.4959, dvs det krävs nästan 1.5 dollar för att köpa en euro. I detta fallet är Euron basvaluta, den första valuta i ekvationen, medan USD är kvotvalutan, den andra valutan i ekvationen.

Hoppas detta var svar nog på din fråga. Om inte så får du gärna återkomma.

Mvh,

Markus Jalmerot