Valutaexpert: Norska kronan säkrast i Europa

Det finns anledning att tro att den norska kronan blir den nya schweizerfrancen, då valutainvesterare och spekulanter söker efter en säker valuta i tider av ekonomisk oro. Detta hävdar åtminstone Axel Merk från Merk Investments i en färsk intervju.

Varför är norska kronan så säker & stark?

“Världsekonomin är i kris och många ledande beslutsfattare gör deras bästa för att förvärra situationen”, fortsätter han. “Vi är inne i en period där depression, om inte en lång och utdragen recession, är en väldigt
realistisk sannolikhet. Var kan investare gömma sig?”

Schweizerfranc – en opålitlig valuta?

Herr Mark menar att de senaste tidens uttalande från Schweiz Nationalbank (SNB) i samband med räntebeskedet förra veckan, har försvagat schweizerfrancens stauts som en säker valuta. Uttalandet baserade sig på att SNB kommer att intervenera på valutamarknaden för att förhindra att schweizerfrancen försvagas mot Euron.

Tidigare har investerare stoppat pengar i Schweiz på grund av att det är en säker tillflyktsort. Nu har Schweiz centralbank urholkat förtroendet och riskerar att utsättas för okonventionell valutahandel i form av swaps från östeuropa och schweisiska obligationer utfärdade i USD.

Merk tror att Norge kan bli en tillflyktsort för Schweiz framöver. Norge är nämligen ett av få länder med verkligt högt överskott i stadskassan. Detta är en trevlig position att vara i under en depression eller uthållig kris.

Men den norska kronan är inte vidare sexig och när finansmarknaden återhämtar sig, så kommer andra valutor att blir populära igen. Hur som helst, enligt Merk Investment så är norska kronan en av de säkraste valutorna att handla med under en depression..

Fotnot: Merk Investments driver bl. a Merk Hard Currency Fund.