Var är kanadensisk dollar på väg?

Kanadas centralbank kom igår ut med en prognos för landet, den kanadensiska dollarn & ekonomin. Här kommer några korta kommentarer efter att ha läst rapporten.

Bibehållen låg inflation i Kanada

Sedan centralbanken övergick till att bibehålla en låg inflation i början av 1990-talet så har inflationen legat kring 2 % i Kanada. Trovärdigheten bland internationella investerare är med andra ord väldigt hög till att landet lyckas hålla en låg inflation även fortsättningsvis. Inflationsmålet för Kanada är idag 1-3 %.

Relativt stabil valutakurs mot USD

Valutaprognoserna bland investerare och valutaanalytiker har i hög grad varit att USA är på väg att återhämta sig snabbare än Kanada. På några månaders sikt är det därför möjligt att US Dollarn stärks mot den kanadensiska dollarn.

kanadensisk-dollar-dubbelbotten

Andra menar att de starka siffrorna (låg arbetslöshet) från Kanada visar på att landets ekonomin är i utmärkt skick. Ifall CAD har nått en dubbelbotten mot USD och är på väg att stärkas, så bör prognosen vara att de första motstånden ligger kring 1,0532 och nästa lite starkare motstånd vid 1,0780 och sedan 1,0850. Om det istället går åt andra hållet, att USD stärks mot CAD, så är det första rejäla motståndet kring 1.04 och 1,02 nästa nivå.

Var tror Du att CAD/USD är på väg? Är det en dubbelbotten vi ser, eller ska motståndet testas igen under den kommande veckan?k