Vecka 3 i fokus – Makroekonomi, Brexit, Handelskriget och USAs regering

trada med usd

Det finns flera saker än vanligt att ha i åtanke när du tradar under kommande vecka. Kina rapporterar de lägsta siffrorna på 10 år, regeringen i USA slår nya rekord och handelskriget i Stilla Havet ser ut att närma sig en lösning. Dessa geopolitiska faktorer kommer påverka priset på många valutor, men det är också makroekonomiska influenser. Läs mer om USD, EUR, GBP och CNY.

Makroekonomiska influenser för dollarn och euron

Under kommande vecka väntas rapporter från flera olika håll. Läs mer om vad som kan påverka priset under veckan som kommer.trada med usd

Först dollarn, USD: På torsdag kommer arbetslöshetsrapporten, något som alltid influerar prisrörelser. Men det mest spännande som omger dollarn just nu är den nedstängda regeringen. Decembers resultat och preliminära siffror för januari har en viss influens, men nedstängningen av regeringen kommer influera priset för USD.

För priset på Euro, EUR: På tisdag, torsdag och fredag kommer det marknadssentiment och preliminära PMI siffror, men inget mer spännande. På torsdag håller dock ECB-presidenten Draghi en presskonferens gällande årets första beslut.

För priset på Pundet, GBP: På tisdag kommer arbetslöshetssiffror och på onsdag kommer industritrender, men priset för Pundet beror mycket på Brexit. Kan PM May komma upp med en Plan B som vinner det stöd hon behöver? Frågan om det blir ett till referendum får vi svar på den 29e januari, fram tills dess kan priset för GBP vara volatilt. Kul för day traders.

För priset på Kinas Yuan, CNY: Direkt på måndag morgon kommer det en drös rapporter från Peking. Det handlar om det fjärde kvartalets totala BNP, försäljningssiffror från december, industriell produktion och fasta investeringar, allt på en dag. Det är inga jättepositiva siffror som väntas och BNP för det fjärde kvartalet förväntas vara låga. Marknaden kan hantera mindre bra rapporter då förhandlingarna mellan Kina och USA gällande handelskriget kanske har börjat nystas upp.

Geopolitiska influenser för priset på majors

Du kan läsa om influenserna på makronivån här ovanför, men du vet förhoppningsvis också att det krävs mer information för att göra ett beslut som är rätt. För att lyckas med en fundamental analys behöver vi även ta det geopolitiska i åtanke.

Som vanligt är Brexit på alla löpsedlar och på allas läppar. Förhoppningarna är att parlamentet ska ha ett avtal att rösta om den 29e januari, fram tills dess kommer Pundet vara känsligt för tongångarna från parlamentet. Om det inte kommer något att rösta om, eller om Plan B ser ut precis som Plan A så kan Pundet uppleva tuffa tider. Kan vara ett bra tillfälle att day trada GBP/USD.

Handelskriget i Stilla Havet kan ha hittat början på en lösning. De första stegen mot en lösning har tagits från bägge parterna, men den amerikanska administrationen är ju välkända för att sända ut motsägelsefulla utlåtanden.

Slutligen är USAs regering fortfarande nedstängd. Det är den längsta nedstängningen i landets historia, och ekonomin har redan börjat känna av konsekvenserna. Om situationen får fortsätta så kan vi räkna med att dollarn får det kämpigt.