Yen faller starkt efter intervention från BOJ

Som vi tidigare förutspått så blev det till sist oundvikligt för Bank Of Japan (BOJ) att hålla tillbaka sina planer om intervention. USD/JPY gick från 83 yen per dollar till 85.47 strax efter interventionen.

usd yen intervention i september 2010

För stark yen – dåligt för Japans ekonomi

Tidigt imorse (9.30 ET) efter att yen på nytt nått 15-års högsta, gick den japanska centralbanken inne i valutamarknaden och sålde yen i utbyte mot dollar. Denna intervention gjordes för att motverka den negativa effekt som den rekordstarka yenen gett och var det första ingripandet i valutamarkanden sedan 2004.

“Vi har utfört intervention för att undvika alltför stora rörelser på valutamarknaden. Bank of Japan kommer att fortsätta att titta på utvecklingen på marknaden noggrant och vi kommer att vidta djärva åtgärder, inklusive ytterligare åtgärder vid behov, berättar Japan’s finansminister Yoshihiko Noda.

Han avslutar:
“Vi kan inte bortse från att dessa rörelser skulle kunna ha en negativ inverkan på stabiliteten i den japanska ekonomin och finansmarknaden”.

Vad händer med Yen härnäst?

Det är ingen tvekan om att interventioner i de större valutaparen är relativt ovanligt. Många större investerare blir såklart skrämda och mer försiktiga att handla yen, när en centralbank med miljarder att pumpa in, aktivt försöker ändra riktning på en valuta. Det är troligen inte något jättebra läge just nu att gå in och köpa Yen, som kommer uppleva fortsatt tryck om Yen åter stärks mot USD. Följ den senaste utvecklingen genom våra live Yen valutagraf.

Vad tror du om riktningen för Yen? Kommer valutan fortsätta försvagas efter Bank of Japans ingripande, eller är den på väg mot nya
rekordnivåer?