195 länder, en valuta?


Är en valuta tillräckligt? Det tycker i alla fall Rysslands starke man, Dmitry Medvedev. På G8 mötet i L’Aquila i Italien så presenterade han en världsvaluta som kan ersätta dollarn som den ledande valutan.

En enad framtid, en enad valuta

Orden som Medvedev använde för att övertyga världens mäktigaste länder var “en enad framtid, en enad valuta”. Att har försöker använda det som ett argument för fred är uppenbart. Samtidigt ifrågasätter han US Dollar som världens viktigaste reservvaluta.

Men man bör fråga sig om det verkligen så enkelt att bara byta valuta i så många länder och skifta den ekonomiska politiken till att bli liknande för alla länder?

Jag tror det inte. Det är nog mest Medved som är rädd att den ryska rubeln kan komma i gungning om oljepriset faller och riskaptiten avtar. Han hade därför hellre sett att flera regionala valutor, däribland euro (eur), rubel, franc (chf) och pund (gbp) bildar en regional valutakorg – som ett alternativ till dollarn.

Idag finns det alltså 195 länder och över 80 valutor, varav c:a 10 har en någorlunda betydelse. Vore det bättre med bara en valuta? Eller är det bra för olika länder att kunna styra hela den ekonomiska politiken helt själv?