Australisk Dollar Stiger Till Månadens Högsta Notering När RBA Avstår Från Att Sänka Räntan

Den australiska dollarn steg till månadens högsta notering och obligationsräntorna återhämtade sig från den lägsta nivån någonsin när centralbanken avstod från att sänka räntan.

Reserve Bank of Australia (RBA) lämnade styrräntan på rekordlåga 1,75 procent, precis som förutsett av alla utom en ekonom som varit med i en undersökning av nyhetsbyrån Bloomberg. De flesta räknar med att centralbanken kommer återuppta lättnader i augusti efter en kvartalsminskning i maj som svar på en rekordlåg kärninflation.

-Gårdagens RBA-policyuttalande bedömdes avsakna en tydlig partiskhet för lättnader. Även om denna bedömning har gett den australiska dollarn betydande stöd finns det tillräckliga negativa nyanser i RBA:s politik för att dra slutsatsen att utsikterna för en räntesänkning i augusti fortfarande är mycket stark, säger Jane Foley, valutastrateg på Rabobank International i London.

Valutan klättrade 1,1 procent till 74,48 US cent vid 06:57 i New York igår, tisdag (7 juni), efter att ha snuddat vid 74,54, den högsta noteringen sedan 6 maj. Den australiska dollarn har återhämtat sig under den senaste veckan efter att rapporter visat att landets ekonomi växer mer än analytiker förutspått, handelsunderskottet minskar och i takt med att valutahandlare dragit ner på satsningar för en amerikansk räntehöjning i år.

Policy-paus

RBA avslutade en ettårig policy-paus förra månaden och sänkte sitt jämförelseindex till en rekordlåg nivå i ett försök att återuppliva tillväxten. Sedan dess har ekonomiska data förbättrats och BNP växte i den snabbaste takten på fyra år förra kvartalet och arbetslösheten är den lägsta sedan 2013.

Det finns en 55 procents chans att RBA kommer att sänka sin styrränta i slutet av året, jämfört med odds på 71 procent i slutet av förra veckan, enligt uppgifter från nyhetsbyrån Bloomberg.

Riktmärket, den 10-åriga obligationsräntan, steg fyra punkter till 2,20 procent, efter att ha nått rekordlåga 2,144 procent.

Centralbanken har förlitat sig på en enkel policy och en svagare valuta för att stimulera tillväxt inom turism och utbildning – branscher som har fått en oväntad boost och fler anställda vilket har bidragit till att hålla arbetslösheten nära 5,7 procent – den lägsta nivån på tre år.

» Läs mer om Ava Trade och lär dig handla valuta online.