Tillväxtmarknader: Colombiansk peso försvagas när centralbanken drar tillbaka åtgärder

Den colombianska peson försvagades på tisdagen (31/5) efter att landets centralbank meddelade att den skulle avbryta en interventionspolitik som syftar till att bromsa valutanedgången.

Centralbanken sa i fredags (27/5) att den inte skulle ha någon ytterligare förköpsrätt på dollarförsäljning, men att den inte utesluter övriga åtgärder.

Banken ökade sin styrränta för den nionde månaden i rad på fredagen, till 7,25 procent, vilket bekräftar förväntningarna hos de flesta analytiker i en enkät gjord av nyhetsbyrån Reuters.

Den colombianska peson har försvagats mer än 8 procent under maj månad till sin lägsta notering sedan början av april. Förväntningar om högre amerikanska räntor och en nedgång i priset på olja – en viktig export och källa till skatteintäkter – tyngde valutan.

‘Eliminerar en riskkälla’

-Detta uttalande eliminerar en riskkälla när det gäller USD/COP-ställningen och bör därför påskynda COP:s depreciering, skriver Nomura Securities strateg Mario Castro i ett kundmeddelande.

De colombianska marknaderna var stängda i måndags (30/5) på grund av en lokal helgdag.

Den brasilianska realen försvagades också på tisdagen efter att avslöjandet av läckta inspelningar ledde till att en minister hoppade av interimspresidenten Michel Temers administration; det andra avhoppet sedan han tog över från Dilma Rousseff i maj.

Oroar investerare

Investerare oroar sig för att en politisk instabilitet kan försvaga regeringens förmåga att få lagligt stöd för åtstramningsåtgärder medan Latinamerikas största ekonomi kämpar mot en djup recession och envist hög inflation.

Däremot steg Brasiliens riktmärke, Bovespa aktieindex, i och med stödet från en återhämtning av oljepriset. Aktier i Petróleo Brasileiro SA steg 0,7 procent efter att det statligt kontrollerade oljebolagets styrelse officiellt utropade den välrespekterade direktören Pedro Parente som VD sent på måndagen.

Fibria SA:s aktier steg till den högsta noteringen på två månader och postade den största vinsten i indexet. Världens största tillverkare av eukalyptusmassa ökade sina produktionsprognoser för sin nya Horizonte 2-anläggning och tog upp möjligheten för långsammare investeringar i projektet.