Big Mac Index 2010: Norge dyraste landet i världen


Funderar du på att resa utomlands? Då har vi lite goda nyheter för dig. Sveriges valuta är synnerligen stark just nu, medan Norge klassificeras som det dyraste landet i världen.

Dyrast och billigast i Big Mac Index

I årets upplaga av Big Mac Index så ligger Norge i topp som det dyraste landet. En burgare kostar $7.2, eller 93 % dyrare än i USA.

Men faktum är att nästan alla länder är billigare än Sverige just nu, förutom just Norge och Schweiz. Även för traditionellt rätt dyra länder som England och Japan så går det nu att få i sig en hamburgare bra mycket billigare än i Sverige. I årets upplaga var det nämligen 37 % billigare i Tokyo, Japan och 42 % billigare i London, Storbritannien med en Big Mac. Så om reskassan är låg så kan du åtminstone få billiga burgare. Bland de billigaste länderna har vi Thailand ($2.17) och Kina ($1.95), där du får mer än 3 burgare för samma kostnad som en burgare i Sverige.

Vad är Big Max Index?

Bygger på teorin om köpkraftsparitet, att en dollar ska köpa samma mängd varor i olika länder. I längden ska två länder ha samma priser för en korg varor. I Big Mac Index är just Big Mac varan som jämförs och genom att mäta vad en burgare kostar i olika länder så kan man få en bild av hur över- eller undervärderad en valuta är.

[table id=2 /]

Fotnot: Big Max Index ges ut av tidningen The Economist varje år. Ovanstående data är för 2010. Se även tidigare undersökning om världens dyraste städer.