Beslut gällande avtalet som Storbritannien vill presentera för EU gällande landets uttåg ur unionen har återigen skjutits upp. Den 29e januari röstade parlamentet på ett antal tillägg och ändringar till det avtal som Premiärminister May presenterade tidigare under månaden. Resultatet av röstandet blev att PM May nu får flyga tillbaks till Bryssel och förhandla ett nytt avtal.
Som det ser ut just nu kommer inte det brittiska parlamentet överens och Storbritannien är på väg att lämna EU utan ett avtal.
Vad är problemen med Brexit?
Premiärminister Theresa May hade förhandlat ett avtal med EU under flera månader, det avtalet röstades ner i parlamentet. Avtalet är 585 sidor långt och täcker viktiga punkter som landets skuld till EU och vad som händer med visum-situationen. Mycket gäller också den landgräns på Nordirland som ägs av England, det s.k. Backstop avtalet.
Storbritannien är skyldig EU cirka 39 miljarder pund. Förutom det ekonomiska och det företagsmässiga vill alla parter ha ett avtal som gynnar befolkningen. Brittiska medborgare som bor i andra EU länder, och medborgare från andra EU länder som bor i Storbritannien – vad händer med oss?
Backstop avtalet gäller hur gränsen mellan Storbritannien och EU ska gå på den landgräns som finns på den nordöstra delen av Irland som fortfarande är med i EU. Det är en landgräns med en lång och blodig historik som ingen sida av lägren vill återuppliva, men det har också med internationell business att göra.
Omröstningen på tisdagen den 29e handlade om dessa frågor, och röstandet fick ett antal nya punkter att inkludera i ett nytt avtal. Premiärminister May måste nu flyga tillbaks till Bryssel och förhandla med EU om de nya förändringarna.
Resultat från senaste Brexitomröstningen
Med 317 röster mot 301 röstade parlamentet för att stödja det avtal som finns just nu med en enda förändring. Om Theresa May kan förhandla bort Backstop avtalet som är tänkt hålla den omdebatterade gränsen helt öppen. Om en hård-gräns, eller övervakad gräns, kan inkluderas i avtalet så har parterna nått en överenskommelse. May lovade att flyga till Bryssel och förhandla fram signifikanta förändringar till avtalet.
Något som röstades ut helt är No Deal Brexit som alternativ. 318 ministrar röstade för att ett avtal måste göras och att landet absolut inte kan lämna unionen utan ett avtal, 310 ministrar röstade emot.
Att inte acceptera en No Deal Brexit är lite av ett ekorrhjul och har ingen legal bas, däremot bär det lite politisk vikt. Det säger en del om hela argumentet, och Theresa May sa det nog bäst själv.
Innan röstningen sa hon att hon vill undvika att lämna unionen utan att ha ett avtal, med la också till att “det saknar andra halvan av ekvationen, för om vi inte ska ha en No Deal Brexit överhuvudtaget så är det enda sättet att undvika ett No Deal att gå med på ett avtal”.
Det var också en röstning om tilläggstid för att förhandla fram ett bättre avtal, men det röstades ner. Det är den 29e mars som gäller och EU har varit jättehårda med att hålla Backstop avtalet. Den 13e februari är det sagt att parlamentet får rösta på ett nytt avtal.