USA och Kina möts nästa vecka för att försöka hitta lösning på handelskriget

usa och kina förhandlar avtal

Amerikanska förhandlare förbereder sig för att pressa Kina under nästa veckas möte mellan USA och Kina gällande handelskriget i Stilla Havet. USA har länge velat att Kina ska ändra sättet de behandlar amerikanska bolags IP (Intellektuell Egendom) för att kunna förankra ett avtal som förhindrar de importskatter som bägge sidor hotar med.

Nya förhandlingar mellan USA och Kina

En ny runda av samtalen börjar i Peking på måndag den 11e februari som ska följa upp det senaste. Sist parterna träffades var förra veckan i Washington. Det mötet slutade med att en förhandlare på den amerikanska sidan deklarerade att det fortfarande är en lång väg att gå.usa och kina förhandlar avtal

En talesman från Vita Huset sade på fredagen att förberedningarna är i full gång och förhandlingarna ska fortsätta att pressa Peking till att göra strukturella reformer. Mötet kommer pågå hela veckan lång och börjar med lägre rankade kabinettpersonal som möts på måndag, för att gå upp i rang allt eftersom veckan fortgår.

USA och Kina nådde en 90-dagars “vapenvila” i handelskriget, men USA anser att amerikanska bolag i Kina blivit utsatta för orättvisa krav. Kina kräver att amerikanska bolag måste dela med sig av sina teknologiska kunskaper till kinesiska bolag och även stjäl intellektuell egendom. Kina har förnekat anklagelserna.

Bägge sidor försöker nå ett avtal som kan skrivas under direkt när “vapenvilan” är över. Den 1a mars deadline och dagen efter är det tänkt att USA implementerar nya importskatter på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar. Importskatterna höjs från 10% till 25%.

Kinas version av förhandlingarna

Det finns alltid två sidor av samma mynt, och Kina ser lite annorlunda på situationen. De förnekar både att manipulera värdet på CNY och att de bedriver orättvis behandling av utländska (läs amerikanska) bolag.

Efter förra veckans möten i Washington i fredags uttalade sig Kinas ambassadör i USA, Cui Tiankai, om situationen. Kinesiska och amerikanska bolag skulle dra nytta av att både samarbeta och konkurrera med varandra. Det “nollsummespel” som pågår är destruktiv för bägge parter. Ambassadör Tiankai fortsatte med att säga att den verkliga storyn i business är inte svart eller vitt.

President Trump har uttalat sig om att han inte har några planer på att träffa President Xi Jinping innan datumet för deadline. Det dämpar hoppen om att ett handelsavtal kan nås så snart som möjligt.

Spänningarna ökar och handelskriget har kostat bägge länderna miljarder och miljarder dollar samt påverkat globala finanser väldigt negativt. Det är sagt att om inte förhandlingarna resulterar i resultat så kommer de nya importskatterna att träda i kraft. Men, Washington kan också gå med på att förlänga deadline utan ett avtal om förhandlingarna går bra. President Trump sade förra veckan att han inte trodde att deadline skulle behöva skjutas upp, han sade också att ett avtal kanske inte finns på papper vid deadline.

Det verkar som att USA vill implementera de nya importskatterna. Kanske är det en strategi för att påverka förhandlingarna, kanske är det ett maktspel som försätter världens ekonomiska utveckling i en nedåtspiral. Priset på USD och många andra valutor ser ut att bli mer volatila, perfekt för Daytraders.