Euro på väg upp – kronan på väg att försvagas?

Här kommer utsikter för norska & svenska kronan mot euron den kommande veckan.

Negativt på aktiemarknaden påverkar NOK och SEK

Det verkar i alla fall som att de negativa tongångarna på aktiemarknaden nu även går ut över valutamarknaden. Det är med utökad oro över Grekland och fruktan över värderingen av Kina’s valuta Yuan, som gör att många investerare i valuta nu vill minimera risken. Detta är normalt negativt för svenska och norska kronan. Fortsätter riskobenägenhet så kan det blir tung försäljning av de skandinaviska valutorna bland både lokala och internationella aktörer inom valutahandel.

EUR/SEK

Det ser ut som marknaden försöker etablera en bas kring 9.6 området. Ett utbrott uppåt över 9.83 de kommande dagarna komfirmerar en uppåtgående trend. Stängning under 9.6 ger anledning att tro att svenska kronan istället skall förstärkas.

EUR/NOK

Det ser ut som att norska kronan redan tappat rätt mycket från toppnivåerna och några större rörelser skulle förvåna. Nivån 8 norska kronor per euro är en viktig motståndsnivå och ifall kronan faller och stänger under 7.9 så finns det anledning att tro att NOK fortsätter stärkas. Men det finns anledning att tro att NOK kommer testa motståndet vid 8.14 och vid ett utbrott härifrån så kan vi vänta oss ytterligare försvagning.