Europeiska kommissionen undersöker hög-frekvent trading

EU-flagga
Europeiska kommissionen granskar så kallad hög-frekvent värdepappershandel, efter en liknande undersökning i USA.

Sammanträde om hög-frekvent trading i Bryssel

Idag kom det ut att kommissionen sammanträdde med företrädare för näringslivet i Bryssel den 11 januari för att diskutera handelspraxis inom hög-frekvent trading för aktier och valuta.

De föregick dock mycket hemlighet kring mötet och europeiska kommissionen ville inte kommentera samtalen mer ingående, utan menade att det var en slags övning med informationsinsamling.

Möte om hög-frekvent trading i New York

I USA har Securities and Exchange Commission (SEC) sökt råd av värdepappershandlare och valuta traders om de strategier som används av högfrekventa handlare, efter att lagstiftare ifrågasatt dessa trading robots.

Fördelar med hög-frekvent trading

Förespråkare för tekniken bakom högfrekvent trading säger att det har sänkt avgifterna, stärkt likviditeten och ökad volymen på Wall Street och valutamarknaden. I augusti sade den brittiska Financial Services Authority (FSA) att det är att undersöka praxis för high-frequency trading, som det kallas i England.

“Högfrekventa trading är en politiskt känslig fråga och jag är inte förvånad över att de tittar på det”, säger Ruben Lee, en London-baserad VD på forsknings-och konsultföretag Oxford Finance Group.

Fotnot: Högfrekvent trading & algoritmisk trading innebär att hedgefonder och andra företag med hjälp av kraftfulla datorer utföra orders på millisekunder, för att dra nytta av små prisskillnader vid aktie- och valutahandel. Högfrekvent trading står nu för 42 % av handeln på den amerikanska aktiemarknaden, enligt Celent, ett konsultföretag i Boston, i en studie förra månaden.

Ska EU, som tidigare haft svårt att bestämma storleken på gurkor eller hur krokiga de får vara, nu ge sig in på att bestämma hur ofta man får handla aktier och valutor? Förmodligen kommer det bli så inom en snart framtid, åtminstone om byråkraterna i Bryssel får som de vill.