GBP rasar – investerare flyr när Mays öde fördjupar Brexit-kaosen

allt om brexit och priset på bgp

Det brittiska pundet ser det snabbaste raset på flera år och det finns inte många investerare som är redo att försöka hålla upp vidare förluster. Enligt Bloomberg är det flertalet större bolag som minskar sina positioner på Sterling. Bland annat Investec Asset Management, Aberdeen Standard Investments och Pictet Asset Management som antingen kraftigt minskar sina positioner eller står på sidlinjen och beskådar.

Det politiska klimatet i Storbritannien åter har antänt osäkerheter kring landets uttåg från den Européiska Unionen. En högt rankad minister har också sagt upp sig vilket lägger extra press på Premiärminister Theresa May för att överge hennes överenskommelse med EU. Det sätts också tryck på May att säga upp sig från sin position. En oplanerad och o-ordnat Brexit är alltså tillbaks på radarn.allt om brexit och priset på bgp

På knappt tre veckor har GBU/USD fallit från 1.3174 (4e maj) till dagens lågpunkt på 1.2608 (23e maj). Det enda som kan jämföras med det stora fallet var dagen då Storbritannien röstade igenom sina Brexit planer. Den 23e juni 2016 stod GBP/USD på 1.4883. Drygt tre veckor senare stod priset på 1.2952. Det är lite som tyder på att priset på GBP kommer att stabiliseras inom en snar framtid.

Storbritannien kan förlänga Brexit efter oktober

Jean-Claude Juncker kritiserar brittiska ministrar för att verka prioritera Theresa Mays avgång istället för att försöka nå en överenskommelse. P.g.a. detta tror Juncker att Storbritannien kan behöva förlänga sin Brexit längre än det överenskomna oktober, skriver The Guardian.

May ser själv ut att verka vara på gränsen till ett uppsägande. EU Kommissionens president uttryckte sin beundran för premiärminister May och samtidigt sitt förakt för försöken att få bort henne från sin position.

Storbritannien har fram till den 31a oktober att komma överens om ett avtal. Om de inte lyckas så återstår två val: lämna EU utan ett avtal eller ansöka om ytterligare en förlängning av artikel 50. Juncker hoppas att de brittiska ministrarna kommer fram till ett avtal och lämnar EU i slutet av oktober.

Efter Andrea Leadsoms avgång under onsdagen, ledaren för The House of Commons, ser Mays grepp om makten svagare ut än någonsin. EU vägrar att omförhandla sina krav för Brexit-avtalet och det finns inte mycket att tjäna på att byta ut landets ledarskap säger Juncker.

En andra nationell omröstning om Brexit?

Över frågan om Storbritannien borde hålla ett andra val gällande hela Brexit står Juncker skeptisk. “Jag skulle vilja säga att det är en bra idé men resultatet skulle kanske inte bli annorlunda. Vi är observatörer i en brittiskt satio men det är upp till dem att bestämma sig” (Reds. översättning).

Som ledare för The House of Commons skulle Leadsom ha hållit ett tal där hon förväntades ge detaljerna för uttågsavtalet. I sitt uppsägningsbrev skrev hon att hon inte kunde gå med på att facilitera ett andra referendum. Som ett gensvar har premiärminister May förnekat dessa intentioner.

Trading med GBP som CFD görs bäst hos en broker som Skilling, vilka erbjuder förmånliga spreads.