Grekland har sagt sitt – då avgår finansministern


I söndags gick det grekiska folket till valurnorna.

Beslutet de måste ta, att säga ja eller nej till det stödpaket som de internationella långivarna föreslagit.

Ett ja skulle inneburit ett starkt missförtroende gentemot den grekiska regeringen då de satsat stort på att grekerna skulle röstat nej till förslaget.

Den nuvarande premiärministern Alexis Tsipras skulle omöjligt kunnat sitta kvar och risken för ett politiskt stillestånd skulle uppstå. Fördelen hade varit att grekerna med ett ja skulle ha visat ett starkt intresse för att stanna kvar i eurosamarbetet. Nya möjligheter till förhandlingar hade uppstått och övriga euroländer hade kanske kunnat visa ett intresse av att sträcka ut en hjälpande hand.

Men nej-sidan gick vinnande ur valet.
– Vad innebär då det?

Grekland kan inte direkt kastas ut ur eurosamarbetet, men risken finns nu att övriga EU-länder kan kapa de livlinor som finns och strama åt möjligheten för pengaflödet in i landet. Att grekerna nu också sagt sitt och röstat nej ger Alexis Tsipras ett starkare mandat i framtiden som sittande premiärminister.

Ett nej och risken för åtstramningar från andra EU-länder kan även innebära att Grekland skulle kunna behöva utveckla en helt ny valuta, parallellt med euron.

I hetluften av valet meddelade samtidigt sittande finansministern Yanis Varoufakis att han avgår. Enligt olika medier ska det ha varit Eurogruppen som tvingat bort honom då han ska ha varit ett problem för Greklands regering i samband med olika förhandlingar där han visat sig haft en mycket underlig förhandlingstaktik.

Läget nu är fortfarande osäkert och många av grekerna, även från nej-sidan, är nu oroliga och medvetna om att framtiden kommer att bli tuff och rädslan är stor för att arbeten skall förloras och att landet kommer att få lida är ett faktum. Men generellt är grekerna stolta och tycker att det är värt det i slutändan.