Här är bankernas bästa valuta-tips inför Storbritanniens Brexit-omröstning

I takt med att handel med sterling anses alltför dyrt ökar efterfrågan på yen och schweizerfranc, enligt research av nyhetsbyrån Bloomberg.

Storbritanniens stundande folkomröstning om EU-medlemskap den 23 juni har ökat pundets volatilitet vilket gör att handeln med sterling blir allt dyrare. Bankerna pekar istället kunder i riktning mot alternativa valutasatsningar eller återsäkringar som bör hålla sig oavsett resultatet.

Här är en lista över analytikernas favoritmarknader som antingen kommit fram genom research-anteckningar eller rekommenderats i intervjuer av Bloomberg News under de senaste dagarna.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA

Strategen Roberto Cobo Garcia förväntar sig att mer säkra valutor, däribland dollarn, yenen och schweizerfrancen kommer gynnas mest om Storbritannien röstar för att lämna unionen. Banken har rekommenderat sina kunder att gardera sig mot risken med pundet genom att satsa på blankoförsäljning av euron mot francen.

Bank of America Merrill Lynch

Kurvan i euron mot yenen är mest inverterad i framkant sedan finanskrisen, enligt Christopher Xiao. Strategen säger att investerare som förväntar sig att omröstningen kommer passera utan turbulens kan dra nytta av kurvan genom att sälja sommar-volatilitet och köpa höst-volatilitet.

BMO Capital Markets

Den bästa handeln för Stephen Gallo är att köpa euro-volatilitet kontra pund-volatilitet, baserat på den relativa prisskillnaden i de två värdepappren.

Credit Agricole CIB

Valentin Marinovs bästa tips inför omröstningen är att sälja pundet och euron och istället köpa guld. Möjliga centralbankslättnader eller ingripanden kan begränsa vinster för yenen och schweizerfrancen, säger strategen. Euron kan ta skada av oro över tillväxtutsikterna för euroområdet och mer handling från den Europeiska centralbanken. Dollarns attraktionskraft skulle kunna begränsas genom en kompromiss i Federal Reserves hållning om britterna röstar för att lämna EU, säger han.

Goldman Sachs Group Inc.

Satsningar på en minskning av värdet av pundets och eurons värde mot schweizerfrancen förväntas prestera bra vid den händelse att britterna röstar för en utgång, det skrev strateger inklusive Silvia Ardagna i en notering den 7 juni. Analytikerna förespråkar inte att sälja pundet mot yenen med tanke på risken för att Bank of Japan kan lätta på penningpolitiken och således ytterligare försvaga valutan.

ING Groep NV

Att sälja pundet mot yenen är det enklaste och potentiellt säkraste valet om rösten landar på att lämna EU, enligt analytiker Petr Krpata. Han tycker också att ett bra alternativ kan vara att köpa den tjeckiska kronan mot den ungerska forinten och polska zlotyn inför folkomröstningen.

JPMorgan Chase & Co.

Banken förväntar sig att spotmarknaden kommer att bygga in en förnyad premie inför omröstningen, och ökade sin blankoförsäljningsposition i pund mot yen den 3 juni, strateger inklusive Paul Meggyesi skrev i en notering den 7 juni .

Morgan Stanley

Strateger inklusive Hans Redeker råder kunder att sälja euron mot dollarn med ett mål på 1,08. Idén bygger på uppfattningen att en månads volatilitet fortfarande inte värderar tillräcklig nedåtrisk för euron, sade de i ett meddelande den 13 juni.

Nordea Bank AB

Strategen Aurelija Augulyte favoriserar att köpa pundet mot dollarn och fortsätta handeln både under och efter omröstningen med tron på att Storbritannien kommer att vara kvar i EU. Hon förväntar sig en möjlig Bank of England-räntehöjning i slutet av året eller i början av nästa år som också stödjer denna strategi.

Scotiabank

Strategen Shaun Osborne föreslår att köpa yen, antingen genom att sälja euro eller pund. Han rekommenderar en blankoförsäljning på pundet mot yenen som en direkt björnsatsning samt en blankoförsäljning av euron mot dollarn då en hastig utgång skulle leda till större bekymmer inom euro-zonen.

Societe Generale SA

Att haussespekulera den schweiziska francen mot Norges krone kan vara det bästa alternativet för att skydda sig mot risken för en utgång, enligt Kit Juckes, då ett beslut att lämna EU skulle vara dåligt för alla högre beta-valutor i Europa inklusive norska kronen. Strategen sade att det är för sent att genomföra direkta säkringar med tanke på pundets senaste rörelser.

UniCredit SpA

Strategen Vasileios Gkionakis fortsätter att föredra yenen som det enda tydliga skyddet mot en utgång.

» Registrera dig hos Plus500 på en gång och börja med forex trading eller online trading genom CFD’er redan idag.

72% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.