Kina EUs “systematiska rival” – del 2: Framtiden för BRI

nya sidenleden binder samman världens valutor

Italien, Frankrike och Tyskland har ingått i handelsavtal och partnerskap för att förebygga Belt and Road Initiative. Framtiden är osäker än så länge även fast kinesiska och européiska ledare är överens om att multilateralism är av största vikt för framtida handel. USA är en vital del av den triangel som leder världens handel, nämligen Kina, EU och USA, men är emot multilateralism.

Vad sägs om ett Silk Air istället för Silk Road?

Kinas och frankrikes avtal omfattar bland annat en storbeställning av flyg. Silk Road-projektet ser mer och mer ut som ett “Silk Air”-projekt. Efter att beställt 300 Boeing flygplan från USA under 2017 beställer nu Kina 300 Airbus flygplan från Frankrike. Det kanske bara är början. Kina ska använda teknologin som Airbus erbjuder för att förbättra landets förmågor inom aviatik och flygteknik. Det är en av de stora utmaningarna i Kinas “Made in China 2025”-projekt.nya silk road projektet

Även om Paris inte ännu skrivit under ett officiellt partnerskap för BRI så som Rom gjort så ser det ut som att Frankrike är med i Kinas projekt. Bägge parter sätter stor vikt på multilateralism. Bägge parter är djupt involverade i Klimatfrågan. Slutligen så har kinas filosofi med BRI-projektet alltid varit att utveckla ett ekonomiskt och handelssamarbete som respekterar ömsesidiga intressen.

USA står i vägen för ett multilateralt samarbete

Inför mötet på tisdagen den 26e uttalade sig Angela Merkel om vikten av USAs roll. Utan USA kommer det inte kunna råda multilateralism. Hon syftar på USAs handelskrig med Kina som har tagit hårt på tysklands ekonomi.

USA och Trump befinner sig mitt i en dispyt med kinesiska Huawei och har nyligen hotat med att inkludera bolaget i handelskriget. Det är ett steg i fel riktning då USA behöver komma överens med Kina. Kina har nämligen stora planer för Huawei, Europa och 5G.

Framtiden för EU och Asien

Under Xis möten i Europa besökte han även Monaco där han mottogs som kunglighet. Monaco är stort inom kinesisk lyxturism och kan förklara varför landet har skrivit på ett avtal med Huawei. Avtalet säger att Monaco ska vara helt täckt av ett 5G nätverk innan slutet av 2019.

Medan USA kämpar emot Kina verkar EU vilja arbeta för en gemensam framtid. BRI-projektet kopplar Italien till den gamla traditionella handelsrutten igen efter ett halvt millennium. Projektet kommer snabba upp den Euroasiatiska integrationen och skapa ett långsiktigt större inflytande för den Euroasiatiska Ekonomiska Unionen, EAEU.

Européiska bolag och politiker börjar inse att Europa inte har råd att bli ett slagfält i “Kalla Kriget 2.0”. De har inte råd att hållas gisslan av Washington medan USA river upp internationella avtal och lagar (NAFTA, Iranavtalet, NATO, Kina, erkännandet av ockuperade Golan Heights som en del av Israel m.m.).

Det är lätt att förstå varför EU sakta men säkert börjar skifta prioriteringar mot Öst. EUs “systematiska rival” rör verkligen om i grytan och har stora projekt på gång. Om det blir en Silk Road eller en Silk Air som återknyter Europa med Asien via den uråldriga handelsrutten återstår att se, men det kommer bli av och vi behöver vara involverade.