Kina kan förstärka sin valuta medan Storbritannien får det allt svårare

trading med gbp

Kina har nyligen skapat en vägkarta som sträcker sig över 5 år där de försöker implementera ekonomisk och finansiell integration i Sydostasien. På andra sidan planeten stöter en av västvärldens äldsta ekonomier på större och större problem. Både makroekonomiska problem och det hela med Brexit-kaoset ser ut sätta spår i ekonomin.

Kina vill stärka sin valuta i hela Sydostasien

Kina har skapat en idé där Kinesiska Yuan ska bli en mer lokal valuta i hela regionen. Det är Pekings senaste drag för att förstärka sin valuta som nästa internationella valuta. Det kinesiska statsrådet planerar att bygga ut stora delar av provinsen Guanxgi till en finansiell knytpunkt för ASEAN-nationerna (med 10 medlemsländer).

Huvudmålet med planen är att börja använda Kinas Yuan CNY i hela ASEAN regionen. Det skulle underlätta handelsavtal mellan nationerna, förenkla ekonomiska transaktioner och handel, investeringar och mycket annat.

Planen löper till slutet av 2023 och har publicerats av inte färre än 13 regeringskanslier, bland annat centralbanken och finansministeriet. Om planen lyckas innebär det att 10 länder och hundratals miljoner fler människor kommer använda CNY på daglig basis. Länderna är Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesien, Singapore, Filippinerna, Brunei, Myanmar, Kambodja och Laos.

En kul sidonot är världsekonomins historia. Det är intressant läsning för den som vill veta mer. Den korta versionen lyder att den amerikanska dollarn USD har agerat världsvaluta för handel ovanligt länge, historiskt sett.

Fortsatt elände för Storbritannien

Reuters rapporterar att det Brittiska Pundet GBP sjunker allt djupare i osäkerhet då oroligheter över både Brexit och ekonomin har orsakat en minskning i den finansiella sektorn. Det är första gången på fem år och det finns inga omedelbara signaler till förbättring.trading med gbp

Den sektorn som drar in mest skatt till staten har legat platt för tredje månaden i följd noterat i slutet av december. Det förväntas fortsätta sjunka under det första kvartalet och den finansiella sektorn kommer få det jobbigt. På tisdag den 15e januari ska parlamentet rösta på ännu ett förslag men förväntningarna är låga.

Många banker, försäkringsbolag och fondförvaltare som har London och England som sin europeiska bas börjar vidta åtgärder för en “no-deal Brexit”. Även om landet lämnar EU utan ett avtal så behöver den finansiella sektorn se till att kunna fortsätta rulla.

Åsikterna går trots allt isär. Vissa anser att aktörer inom sektorn går miste om investeringsmöjligheter, aktiviteten har sjunkit till samma låga nivåer som efter den globala finansiella krisen för tio år sedan. Även avtal och handel med utrikes bolag har minskat.

Prisrörelser på marknaden

Den närmaste tiden kommer säkerligen vara volatil. USAs regering är fortsatt nedstängd, ECB har fortfarande inte löst situationen med Italiens dåliga resultat och Tyskland har problem på fler än en frånt.

Trots nyheterna från Kina gällande deras planer på expandering av användandet av sin valuta så får vi inte glömma handelskriget i Stilla Havet. Det är ett fortsatt orosmoment som kommer fortsätta många av världens ekonomier.