Kinesiska Yuanen rör på sig

Hösten har varit en tid av förändring för den kinesiska yuanen. Yuanen är en valuta som länge varit hårt styrd av den kinesiska staten, men frågan är hur styrd den kommer att bli i framtiden. Regeringen har vid ett par tillfällen under hösten aviserat att de kan tänka sig lätta på anknytningen av valutan till den valutakorg den varit så hårt förankrad till. Det kan innebära att yuanen, eller renminbin som den officiellt heter, stärks.

Den kinesiska valutan är traditionellt sett en hårt styrd valuta. Värderingen av yuanen sker mot en internationell valutakorg där inte minst USA-dollarn vägs in som en tung faktor. Yuanens kurs tillåts enbart flyta med 0,5 procent jämfört med denna korg. Det exakta beloppet bestäms av Kinas centralbank varje morgon. Det här är ett system som blivit omdiskuterat, och som regeringen i Kina flera gånger under hösten 2011 flaggat för kan förändras inom en snar framtid. Det kan leda till en spännande valutautveckling framöver.

Den första indikationen på att den hårt styrda yuanen kan komma att bli mer volatil kom i mitten av november i samband med ett möte mellan Barack Obama och Wen Jibao. Orsaken till att aviseringen just vid detta tillfälle är att USA under flera tillfällen kritiserat Kina för styrningen av yuanens värde, som amerikanarna menar är för lågt satt. Det gynnar exporten från landet till förfång för andra länders industrier.

Inte långt senare kom rapporter om att Kinas inhemska valutamarknad skulle börja handla med fler valutor än tidigare. Det gällde framför allt valutorna Australiska dollar respektive kanadensiska dollar. Handeln har tidigare enbart skett mot den amerikanska dollarn, den europeiska euron, det brittiska pundet, Hongkongdollar, Malaysiska ringgit och ryska rubel. Med två valutor till att handla med ökar rörligheten i alla fall något.

Lagom till det västerländska nyåret kom återigen indikationer på att yuanen kommer att släpas mer fri. Det kan stärka värdet av yuanen, som idag värderas i princip i samma nivå som den svenska kronan. Orsaken är att den mycket låga dollarkursen väger tungt i indexet som styr yuanen och gör att värderingen av yuanen inte återspeglar det faktiska värdet. Det är i sig inte särskilt åtråvärt, eftersom det skulle försämra de företag som exporterar från Kina, och öka incitamenten för import till landet. Rent ekonomiskt är det därför bra med en låg valuta. Syftet med att tillåta en mer rörlig valuta är dock rent ekonomisk, men ur en annan synvinkel. En mer flexibel valuta skulle istället göra att det blir möjligt att handla med yuan som med andra valutor, något som tidigare inte varit möjligt.