Oljepriset på väg upp

Oljeprisnivåerna är känsliga för politiska störningar i de delar av världen som oljeutvinningen sker. Med de oroligheter som blossat upp i Kazakstan, och de problem som oljeutvinningen har i Iran, blir utbudet av oljan osäker. Det gör att priserna för oljan sticker uppåt. Därmed fortsätter den stigande trenden som rått den senaste tiden.

Kazakstan

Läget i Kazakstan är allt annat än harmoniskt. Landet står för en stor del av världsmarknadens olja, med ett snittuttag om cirka 1,6 miljoner fat per dag. Det gör landet till en stor aktör, och den politiska oron som råder i landet gör att denna produktion känns alltmer osäker. Oron beror på de stundande valen, som beräknas gå av stapeln i januari. För den forna Sovjetstaten kommer det att bli de första ”fria” valen i landet historia, men upptakten har lett till stora oroligheter. Islamister hotar hela processen och den sittande presidenten styr landet med järnhand. Bland annat råder undantagstillstånd i flera oljestäder i landet och flera demonstranter har dödats i kravaller, inte minst bland de som arbetar med just olja. Det gör tillgången på olja från Kazakstan mer än osäker den närmaste tiden.

Iran

Läget i Iran är inte särskilt mycket bättre, och om det är något som påverkar priserna så är det den iranska produktionen. Iran är den näst största oljeproducenten i hela OPEC. Produktionen av olja i landet minskar alltmer av flera skäl. Ett av de uppenbara skälen är att oljefälten här är gamla och föråldrade, och de investeringar som borde ha genomförts har inte blivit av. Anledningen till bristen på renoveringar och upprustning av oljefälten är att landet drabbats hårt ekonomiskt på grund av de sanktioner som finns mot landet, sanktioner som utfästs då Iran envisas med att satsa på ett nukleärt vapenprogram, i strid med FN. Än fler sanktioner diskuteras av FN. Till råga på allt har Kina minskat sin import av olja från Iran, då de båda länderna inte kommit överens om de avtal som ska gälla för handeln.

Libyen

Även den fortsatta situationen i Libyen håller oljepriserna uppe. Även om landets diktator numera är störtad, tar det tid att komma igång med oljeproduktionen efter inbördeskriget som rådde nyligen. Det statliga oljebolaget har inte haft sitt största raffinaderi igång på länge, och uppstarten är försenad, mot vad man hade hoppats till en början. Med tanke på att landets normala oljeproduktion är i paritet med Kazakstans, påverkar detta givetvis också priserna på olja i världen. Förseningen lär vara minst en månad, då oljetillförseln inte är tillförlitlig i området. Libyen beräknas inte vara uppe i sin normala produktionsnivå förrän vid midsommar nästa år. Just nu ligger landet på en produktionsnivå om ca en miljon fat per dag, mot normala 1,6 miljoner fat. Samtidigt fortsätter oljelagren i USA att minska.

Köpläge

Särskilt med tanke på situationen i Iran meddelar flera analytiker att det verkar råda köpläge för oljan. Bank of America låter meddela att de förväntar sig en ökning med cirka 40 dollar per fat om de iranska sanktionerna ökar i omfattning. Detta trots att oljekvoterna nyligen höjdes från OPEC-länderna i ett försök att hålla marknaden på en normalnivå. Det var den första kvothöjningen på tre år, och beskedet fick tillfälligt oljepriserna att sjunka. Men i det långa loppet verkar det dock ha en liten effekt på oljepriset. Det fortsätter att stiga, såsom det gjort stora delar av hösten.

Handla med olja på nätet

Är du intresserad av att börja handla olja så kan du fördelaktigen göra det hos någon av mäklarna som vi recenserat i vår lista med de bästa tradingplattformarna.