Sterling klättrar medan fokus ligger på Federal Reserves Brainard

Sterling stabiliserades på måndagen (12 september) efter sin första vecka av förlust efter fyra, och handlare diskuterade om valutan hade nått sin topp i väntan på ett tal av amerikanska Federal Reserve-styrelseledamoten Lael Brainard.

Pundet tappade förra veckan mot dollarn och euron, men har i stort sett klarat sig bra under den senaste månaden och en handfull ekonomiska indikatorer har antytt att den brittiska ekonomin har klarat sig bättre än väntat efter junis omröstning att lämna EU.

Pundet stärktes med ca 0,3 procent till $1,3304 och 84,37 pence per euro vid 16.30 på måndagen (12 september).

– Dagens rörelser är ganska små och vi är i mitten av intervallet från fredag eftermiddag. Från vårt perspektiv är riktningen mer sannolikt nedåt än uppåt. Våra kortsiktiga modeller tyder på att $1,2936 är det verkliga värdet på pundet, så en bra bit under nuvarande nivåer, och vi tror att statistiken kommer att bli värre igen, säger Sam Lynton-Brown, strateg hos den franska banken BNP Paribas i London.

Återhämtning för dollarn

Dollarn återhämtade sig i fredags och nådde sin högsta notering på en vecka på $1,3239 mot pundet, samtidigt som satsningar på att de amerikanska räntorna kommer att stiga i år, kanske till och med denna månad, underblåstes av kommentarer från Boston Feds VD Eric Rosengren.

Pundet hade haft en vinnarserie fram till förra tisdagen då det nådde sin högsta notering på sju veckor på $1,3445 som gjorde att det låg på över 5 procent mer än sin lägsta notering på tre decennium i juli efter Brexit-omröstningen.

Men det har sedan dess fallit cirka 1,5 procent, efter att ha fått sig en smäll förra veckan efter Bank of Englands guvernör Mark Carney höll möjligheterna öppna för ytterligare penningpolitiska lättnader. Pundet låg oförändrat på $1,3271 på måndagen (12 september), nära fredagens bottennotering på $1,3239. Pundet var också oförändrat på 84,70 pence per euro.

» Läs mer om Ava Trade här och lär dig handla med valutor online.