Svenska kronan stärks hejdlöst

Den senaste vecken så har kronan plockat mark mot de viktigaste handelsområdena och valutorn Euro och Dollarn. Det är rätt bra läge med stark valuta nu inför stundande semestertider, om det håller i sig vill säga.

Varför har kronan stärkts?

Den kanske viktigaste anledningen till att svenska kronan stärkts mot andra valutor är att börsen har gått upp kraftigt och riskapiteten har ökat. På samma gång så har Sverige lämnat styrräntan oförändrad.  Detta har bidragit till uppgången för svenska kronan mot euro och dollarn. Speciellt dollarn har tappat mycket, från 8,6 till 7,8 nu senast. En nedgång på drygt 10 %. Samtidigt har euron har gått från 11.17 till 10.43 de sista 20 dagarna.

Bank of England behåller styrräntan – men sedelpressen är i full gång

Övriga nyheter var att Bank of England behåller sin styrränta på 0,5 %. De penningpolitiska lättnaderna som meddelades, från tidigare utlovade 50 miljarder pund till 125 miljarder pund, har dock fått kronan att plocka 1,8 % mot pundet idag.

Min gissning är att kronan kommer att fortsätta vara stark i 1-3 veckor till, för att i takt med att börsen börjar vända ner åter faller tillbaka.