Sveriges nya moderna kopparmynt baserat på Sol, Vind och Vatten

Sveriges nya enkrona, tvåkrona och femkronaIdag tisdag 11:e september visade svenska Riksbanken klockan 10:30 upp de nya mynten på en pressträff. Det blir alltså en helt ny design av 1-kronorna och 5-kronorna samt även en helt ny och modern tappning av den svenska 2-kronan.

De nya sedlarna (20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna) som tidigare rapporterats om kommer att släppas under 2015, medans de nya mynten som visades upp idag inte introduceras förräns 2016, tillsammans med de två återstående nya formgivna 100- och 500-kronorssedlarna.

På bilderna nedan kan du alltså resultatet från 1½ års arbete av Myntverket i Finland, som är Svenska Riksbankens myntleverantör och konstnären Ernst Nordin vars förslag slutligen valdes som vinnare.

Nya 1-kronan i Sverige
Sveriges nya 2-krona
Sveriges nya 5-krona

Bilderna är tillhandahållna av Riksbankens bildbank

Mynten är formgivna av den svenska skulptören Ernst Nordin, vilken beskriver den konstnärliga utgångspunkten som ”Sol, vind och vatten”. De nya enkronorna och nya tvåkronorna får en tunn yta av koppar.

Vad tycker du om de nya mynten och den nya designen? Behöver vi verkligen 2-kronor – vad tycker du? Kommentera gärna nedan.