Svajigt för Euro, framförallt tydligt gentemot Dollarn

ECB, Frankfurt Euro-valutaDenna vecka är det främst två orosmoln som ruvar i horisonten för valutahandeln. Dels inväntas under torsdagen ett uttalande från ECB-chefen Mario Draghi om huruvida ECB kommer att börja köpa upp spanska statsobligationer inom den närmsta framtiden. Dels kommer USAs NFP-rapport för augusti att presenteras under fredagen. Båda dessa händelser kommer att ha stor inverkan på såväl EUR som USD.

ECB-rykten satte EUR i rullning

Under onsdagen läckte uppgifter ut till Bloomberg News gällande att ECB är på väg att enas om en plan för att göra obegränsade, men steriliserade, uppköp av statsobligationer med löptider upp till tre år – utan räntetak. Tyska Bundesbank är enligt uppgifterna de enda som fortfarande är negativt inställda till de obegränsade obligationsköpen. Den tyska förbundskanslern, Angela Merkel, har dock uttryckt visst stöd för temporära köp med kortare löptider.

Efter att nyheten blivit känd märktes snabbt en ökad riskaptit bland investerarna och valutaparet EUR/USD sköt under dagen upp till 1.2623, men dalade sedan lite under eftermiddagen och landade vid stängning på 1.2603 – med en total ökning på 0,26%. Euron gick även upp gentemot det brittiska pundet och den japanska yenen under onsdagen. EUR/GPB ökade med 0,07% och stannade på 0.7924, medan EUR/JPY gick upp med 0.18% och landade på 98.75 vid stängning.

ECB valde att varken förneka eller bekräfta informationen. Risken är dock att de läckta uppgifterna inte stämmer och att ECBs slutgiltiga besked efter policymötet på torsdag blir en besvikelse, vilket återigen kommer att skapa riskaversion på marknaden och få EUR att tappa mark på nytt.

Amerikansk jobbstatistik kan sänka USD

Amerikanska valutan, dollar, USDPå fredag släpps den amerikanska NFP-rapporten och förhoppningen är att det ska ha tillkommit någonstans mellan 130 000 och 140 000 nya jobb under augusti.

I juli låg siffran över förväntningarna med 163 000 nya arbeten, vilket stärkte hoppet något gällande den ekonomiska återhämtningen. Under onsdagen presenterades dock USAs tillverkningsindex, PMI, med sämre resultat än väntat, vilket indikerar att återhämtningen inte sker tillfredsställande. Rapporten ledde också till kraftiga nedgångar för USD. Under morgonen hade USD ökat med hela 45 punkter gentemot CHF och låg på 0.9536, men störtdök till 0.9535 efter att meddelandet offentliggjorts. Även USD/JPY tappade hela 15 punkter och landade på 78.27.

Jobbsiffrorna som presenteras på fredag påverkar till stor del hur den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, kommer att agera avseende ekonomiska stimulansåtgärder. Federal Reserve håller sitt nästa möte den 12-13 september och om jobbsiffrorna kommer in under förväntan på fredag, kan det innebära att centralbanken anser det nödvändigt att ta till en QE3-åtgärd för att få den amerikanska ekonomin på fötter igen. Om detta sker kommer det med största sannolikhet att innebära att USD tappar ännu mer gentemot sina valutarivaler, medan EUR i sin tur stärks.

Följ även med bland andra viktiga ekonomiska händelser i vår ekonomiska kalender. Hos mäklaren Markets.com kan man handla med bara $100, så det är väl värt att ta tillfället i akt att börja prova på om du inte redan gjort det.