Tysk arbetslöshet faller oväntat

Det federala arbetsmarknadsverket offentliggjorde idag att den tyska arbetslösheten föll kraftigt i april till 8,1% från 8,5% föregående månad. Detta innebär att arbetslösheten i euroområdets största ekonomi är på den lägsta nivån sedan januari 2009.

Frank-Jürgen Weise, chef för arbetsmarknadsverket kommenterar: “Det var en oväntat stark vårens uppgång på arbetsmarknaden i april. Den nuvarande trenden är uppmuntrande.”

Tyskland på väg uppåt

Tysklands arbetsmarknad är mycket starkare än i många andra länder i Euroområdet och många tror att det är resultatet av “Kurzarbeit” som infördes av den tyska regeringen, för att förhindra massuppsägningar. Samtidigt kom siffror som sade att tyska konsumenternas förtroende hade ökat mer än väntat.

Spanien på väg ner?

För andra områden med Euro går det dock inte lika bra. Spaniens arbetslöshet nådde samtidigt 20,05 % – den högsta nivån på 13 år. Ekonomin i Spanien har drabbats av en allvarlig nedgång i byggsektorn, vilket har lett till en väsentligt ökande arbetslöshet. Den spanska ekonomin, som är euroområdets fjärde största, nu har den högsta arbetslösheten inom den 16-medlem i euroområdet.