Ukraina krisen – Hur det påverkar valutamarknaden?

Ryssland och Ukrainas fredsavtalVapenvila mellan Ryssland och Ukraina har äntligen fört stabilitet till Forex valutamarknad den senaste veckan, särskilt i euroområdet.

Konflikten har avsevärt bromsat återhämtningen i hela Centraleuropa, och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tillkännagav nyligen att tillväxtprognosen för landet inte kan uppnå det förutspådda målet på 1,8 procent.

Detta är att vänta i ett land drygt 65 mil från konflikten; striderna har påverkat företagens förtroende för den starka ekonomin i Europa, och detta har haft en negativ dominoeffekt för priset på Euron.

Hur som helst, fredsavtalet mellan de ryska rebellerna och den ukrainska regeringen har hjälpt Euron att stärka sig gentemot dollarn snabbare än alla andra valutor; från det tidigare bottenrekordet till ett pris av $1,311565.

Även Euron har sedan dess sjunkit något och förutspås förbli stabil samt starkare mot Sterling på grund av frågan gällande Skottlands självständighet. Även om stabiliteten har återvänt till en följd av fredsavtalet, är fortfarande marknaderna ovissa. Detta då Europeiska centralbanken vägrar att vidta kraftfulla åtgärder till följd av utvecklingen.

Detta är att vänta, då även om avtalet har varit stabilt under de senaste dagarna har det förekommit rapporter om nya beskjutningar nära Donetsk. Därför kommer handlare sannolikt att vara försiktiga på grund av den bräckliga situationen i Krim-regionen. Om ytterligare åtgärder görs för att hjälpa båda sidor och de kommer till en varaktig överenskommelse finns det stor anledning till optimism, särskilt i euroområdet.