Valutahandlare inväntar vittnesmål i kongressen


Handlare förbereder sig inför kommande nyheter från amerikanska senatens bankkommitté och Janet Yellen, ordförande för styrelsen för Federal Reserve System, är inställd på att vittna inför kommittén för räntehöjningar.

Under tiden har den amerikanska dollarn hängt med måndagens vinster och lyser grönt med en ökning på 0,15% för valutahandel online.

Janet Yellen förväntas inte sätta ljus på detaljer kring räntehöjningen, men väljer att falla i linje med det budskap som yttrats av Federal Reserve om att vänta på eventuella rörelser i ekonomin. Specifikt har det indikerats att de är bekymrade över de trevande arbetsmarknadssiffrorna, de oroande händelserna utomlands och den låga inflationen. Detta trots de optimistiska och förbättrade mätningarna i vissa delar av ekonomin såsom tex inom sysselsättning.

Yellens halvårsrapport som presenteras inför senatens kommitté kommer att beröra frågor som rör räntor och den totala ekonomin, men hennes trevande vittnesmål kommer sannolikt inte att behaga lagstiftarna inom kongressen, och kommer garanterat att försöka få klarhet i dessa frågor. För Yellen innebär det att de ekonomiska utsikterna är oklara eftersom Federal Reserve tvingas göra ekonomiska beslut inför en osäker och volatil framtid.

Kommittén kommer också att höra Yellen under onsdagen. Vissa analytiker har förutspått att Yellen kan föreslå en räntehöjning i juni månad, samt ta bort den falska optimism som har gett upphov till kritik mot Federal Reserve i vissa sektorer när det gäller deras trevande åtgärder för att höja priserna.

Man tror att många på Federal Reserve har lutat åt att hålla priserna i de nedre regionerna, men januaris positiva arbetsmarknadssiffror har gjort bilden mycket mer komplicerad och några kommer garanterat att propsa på stöd för en räntehöjning.