Europeiska centralbanken riskerar Eurons stabilitet

Den extra likviditet som erbjuds av Europeiska Centralbanken (ECB) kan utgöra en del risker för den finansiella stabiliteten i regionen, enligt bankens vd, Mario Draghi.

Bankens VD hänvisar vidare att ECBs nya politiska åtgärder kan ha vissa risker, och ytterligare kan undertrycka riktmärken för statsobligationer i euroområdet.

De kvantitativa lättnader för ECB som startade i måndags, har utlöst otroliga röresler på marknaden. Vart man än tittar, kan du se effekterna av extra likviditet som pumpas in av ECB. Inköpen av ECB sänker avkastningen på säkrare tillgångar, och uppmuntrar investerare att flytta till högre, mer riskfyllda tillgångar. Det verkar som om marknaden är i desperat behov av att fronta obligationsköp då rädslan för brister faller snabbare än väntat.

För närvarande är Euron redo för den största kvartals nedgången någonsin. Det faktum att euron faller pga goda skäl, och har ECB’s stöd, finns det övertygande skäl att ytterligare stora förluster kommer fortsätta. Den stora skillnaden i penningpolitiken för ECB och Fed kommer inte att förändras den närmaste tiden. Inte ens de negativa räntorna kommer att tvinga pengar från euroområdet: det kommer bara att trycka ner Euron ytterligare. ECB vill ha en mycket svagare Euro och banken får det, eftersom euroområdets inhemska investerare investerar utomlands för högre avkastning.

Det är också mycket intressant att se intresset för USA:s skuldnedgång när du närmar dig räntehöjningar. Nedgången beror på att statsobligationer nu handlas med på hög nivå i euroområdets och som skapar värde, oavsett räntehöjning. En annan sak, om den positiva nettoeffekten av den starkare dollarn, vilket investerare räknar med under de kommande månaderna, motiverar ändå nedgången. Dagens 10-åriga auktion av stadsobligationer är mycket intressant och ger grönt ljus för intressen i USA:s skuld, vilket gör det mycket attraktivt för tillfället.