Det kommer mer och mer detaljer kring bankernas fula knep. Det berör HSBC, Danske Bank, och svenska banker som Nordea och Swedbank – för att göra listan kort. Är dina pengar säkra på banken? Kan du lita på att fondförvaltare på banken arbetar på ett etiskt vis? Svaren blir allt tydligare och att investera dina pengar själv ger minst lika bra resultat, om inte bättre.
Geopolitiska oroligheter gör att valutorna rör på sig mer än vanligt. Marknaden är extremt volatil just nu, och då finns det många chanser att göra extra pengar. Men innan vi går in på marknadens senaste rörelser så sätter vi bankerna under luppen.
Svenska banker är bovar
Vi kan börja för fem år sedan. 2014 rapporterade Huffington Post det att storbanken HSBC har erkänt penningtvätt. Närmare 2 miljarder dollar hade tvättats åt mexikanska karteller och många andra storbanker var misstänkta i samma härva.
Under våren 2019 har det uppdagats att Danske Bank misstänks för att ha skyfflat undan upp till 230 miljarder. Det har följts upp med SEB, Swedbank och Nordea. I kölvattnet av Danske Bank-skandalen sattes flertalet banker under luppen. Swedbank i Tallinn är skyldiga rapporterar Forbes. I mars och april skrev Reuters om hur den danska finansinspektionen sände agenter till Swedbank i Köpenhamn. Idag, den 17e juni, skriver Bloomberg samma organisation nu även sänt agenter till Nordeas danska kontor.
Forbes har även lanserat en lista över alla banker som är inblandade i penningtvätt, härvan som skakat europeiska banker under 2019. Under de senaste sex månaderna har europeiska banker förlorat drygt 20 miljarder euro i värde på aktiemarknaderna.
Ser även du ett mönster? Det är både mer etiskt och mer lönsamt med Forex trading.
USD kan visa sig vara den mest stabila major-valutan då Europeiska marknaden skakar
Det har varit en prövande period på sistone för USD. Spänningarna stiger ännu mer inför onsdagens FOMC möte då The Federal Reserve förväntas deklarera monetära lättnader och räntesänkningar mellan juli och september.
Dollarn befinner sig för närvarande på en två-års högsta punkt. Den 30e maj stod EUR/USD på 1.1121 (idag står kursen aningen högre) och senast valutaparet var i de krokarna var i juni 2017. Värdet för dollarn sägs vara inflerat och tradare är skeptiska till dollarns framtida värde i den närmsta framtiden.
På onsdag förväntas Jerome Powell deklarera räntesänkningar under Q3. Detta kan potentiellt följas upp med ytterligare två sänkningar på 0.25% senare under året. Det sägs vara ett försök till att förbättra långsiktiga marknadsförhållanden och den globala ekonomin. Det är en U-sväng för The Fed som kan vara en nödvändighet för värdet av dollarn. Trots att den amerikanska dollarn har ett inflerat värde så hålls priset högt tack vare att mot-valutorna har sina egna problem. Euron fortsätter förlora i värde och Pundet likaså då världen inväntar beslutet av vem som blir näste Premiärminister i Storbritannien. Det är en ökad rädsla för en No-Deal Brexit.
Utöver att hålla dig uppdaterad på de finansiella marknaden med våra nyheter kan du även lära dig handla valuta på våran dedikerade sida. Om du däremot vill se vad proffsen gör så kan du skapa ett konto hos eToro som ger dig tillgång till social trading.