Amerikanska regeringens nedstängning påverkar dollarpriset än mer


När den amerikanska regeringens låsta läge går in på sin tredje dag, så fortsätter krisen ofrånkomligt att ha en negativ påverkan på den amerikanska dollarns värde.

Många andra valutor hade redan börjat bli starkare gentemot dollarn sedan slutet på september, i väntan på att det republikanskt ledda representanthuset skulle rösta på att vägra acceptera budgeten.Det fortsatta misslyckandet för de amerikanska partierna att förhandla fram en uppgörelse kommer dock sannolikt att försvaga förtroendet i dollarn ju längre tiden går, vilket kommer att påverka pengahandel i flera olika valutor.

Dödläget är ett resultat av republikanernas opposition till president Obamas hälsoreformer, som fått smeknamnet ‘Obamacare’. Många kommentatorer trodde i väntan på röstningen att regeringen kunde komma att backa och acceptera ett republikanskt steg att fördröja reformerna med ett år, men ingen sista minuts överenskommelse kunde göras, och president Obama sade att han inte kände sig redo att förhandla under hot.

Senaste gången ett liknande låste läge ägde rum var 1995-1996, och då var konflikten också delvis om sjukförsäkring, och den involverade den demokratiska presidenten (i det här fallet Bill Clinton) och ett republikanskt representanthus. Den nedstängningen varade under tjugo dagar. Det har varit flera budgetnedstängningar i amerikansk historia, men de har brukat tendera att sluta mycket fortare.

Som i alla kriser som påverkar amerikansk ekonomi har den amerikanska dollarn också sjunkit då investerare flyttat sig till andra valutor som är mer tåliga. Uppmuntrande ekonomiska nyheter från Storbritannien, och tecken på en lösning i den politiska kampen i Italien, har också hjälpt europeiska valutor, och har förstärkt bytesvolymer i pund och euro på nätet.