Bitcoin firar 10 år! Tillbakablick över det första decenniet

investera i bitcoin

Det är lite svårt att fatta att det har gått 10 år sedan konceptet Bitcoin (BTC) lanserades. Officiellt lanserades den första kryptovalutan några månader senare, tidigt 2009, men på Halloween 2008 får ses som födelsedagen.

Den 31a oktober är dagen då Bitcoin firar 10 år, och det är verkligen jättemycket som har hänt sedan dess. Därför tänkte vi ta födelsedagen i akt och blicka tillbaks på vad som har hänt sedan dess.

Bitcoins historia

Många tror än idag att Bitcoin och andra kryptovalutor bara är en bubbla. Men sanningen är att teknologin fortsätter att utvecklas och tar mer och mer plats i dagens samhälle. Det är dock sant att BTC och AltCoins har haft en historia full av hinder och problem.investera i bitcoin

Under 2008 gick investmentbanken Lehman Brothers i konkurs och satte fart på det som skulle komma att kallas den Globala Finansiella Krisen. I samband med detta lanserades Bitcoin av en individ eller en grupp, endast känt under aliaset Satoshi Nakamoto.

Den 3e januari 2009 kom de första BTC i världen. Det första blocket minades, “Genesis” blocket, och 50 BTC kom till världen. Detta markerade början av Bitcoin och Blockchain.

Den 10e januari testade Satoshi Nakamoto att skicka en betalning med BTC till en datatekniker. Kort efter det började ekonomiska överföringar ta fart, och den 5e oktober 2009 fick Bitcoin sin första värdering – 0.00076 dollar cent.

Det kommande året såg mer och mer uppmärksamhet, och priset på Bitcoin började stiga. Helt plötsligt drog sig Satoshi Nakamoto ut från projektet. Detta var i december 2010, och inte förens under 2014 fick världen höra från hen. Det cirkulerade rykten om att identiteten bakom aliaset hade hittats. Så Satoshi Nakamoto tog sig till ett chattrum där han kort förklarade att ryktena var falska. Sedan dess har ingen hört från hen.

Problematiska år

Konceptet visade sig ha mer potential än “bara” Bitcoin. Små utvecklingar hade börjat ta fart, och under 2013 nådde priset 1000 dollar. Detta skapade stor uppmärksamhet bland investerare och finansiella institut.

Efter mycket uppmärksamhet och fortsatt utveckling gick Bitcoin på sin första rejäla smäll. Mt. Gox, dåtidens största plattform för BTC handel, blev hackat och priset på Bitcoin kollapsade. Många trodde att detta var slutet.

Men Bitcoin överlevde, och tre år senare var priset tillbaks på sin högsta punkt. Efter ett väldigt lyckat 2017 steg priset från 1000 USD till nästan 20 000 USD. Men sedan började marknaden korrigera sig, så som så ofta händer.

Detta var en period då ICOs började bli populärt, och det blev snabbt en trend. Tack vare denna nya form av investering steg marknadens belopp till 800 miljarder dollar. Det tog inte lång tid innan kryptovalutor än en gång förklarades likvida, och denna gång var det ganska få som inte tog notis. Denna gången gällde det inte bara digital valuta, utan det var en metod för folk att hantera sina egna investeringar och helt lämna bankerna utanför. Det blev ett sätt att investera i nya företag, och nya AltCoins började poppa upp titt som tätt.

Bitcoin idag

10 år senare har kryptovalutor och blockchain spridit sig ända till regeringsnivå. Flera länder har investerat i nationella kryptovalutor.

Det är få teknologiska utvecklingar som lyckas sätta sin stämpel inom de 10 första åren på det sätt som Bitcoin har gjort. Det intressanta är att vi fortfarande bara har skrapat lite på ytan!